Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-vadjar-till-brunei-stoppa-dodsstraff-for-otrohet/

Världen

FN vädjar till Brunei: Stoppa dödsstraff för otrohet

Sultan Hassanal Bolkiah. Foto: Bullit Marquez/AP

FN vädjar nu till sultanatet Brunei att inte införa sharialag från den 3 april, som planerat. Den religiöst grundade lagen öppnar bland annat för dödsstraff genom stening för samkönat sex och för otrohet. ”Ett allvarligt bakslag för mänskliga rättigheter”, säger FN:s människorättschef.

Rätta artikel

Brunei har sedan 2014 stegvis gjort om rättssystemet i enlighet med islamisk lag. Från den 3 april är det tänkt att denna så kallade sharialag ska vara genomförd fullt ut.

Landet öppnar då för att en rad mänskliga beteenden på religiöst-moralisk grund blir betraktade som brott som kan straffas med döden, bland annat genom stening.

Brott som skulle kunna ge dödsstraff är till exempel sex med personer av samma kön, otrohet, våldtäkt, rån och att kränka profeten Muhammed.

Samtidigt införs offentligt prygelstraff för abort och amputation för stöld. Det blir också olagligt att exponera muslimska barn för andra religioner.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet vädjar i ett uttalande till den bruneiska diktaturen att stoppa införandet av shariastrafflag.

– Den skulle innebära ett allvarligt bakslag för skyddet av mänskliga rättigheter i Brunei, säger hon.

Landet har redan nu dödsstraff i straffskalan men har inte tillämpat det sedan 1957.

Den muslimskt dominerade absoluta monarkin Brunei, stor som halva Skåne och med 435.000 invånare, styrs sedan 1967 av den nu 72-årige sultanen Hassanal Bolkiah.

Landets planerade ålderdomliga och drakoniska lagändringar har också väckt stark kritik från politiker och kändisar.

I förra veckan kallade USA:s tidigare vicepresident Joe Biden planerna ”skrämmande och omoraliska” och sade att det inte finns något försvar för sådant ”hat och omänsklighet”.

Skådespelaren George Clooney har uppmanat till bojkott av lyxhotell som ägs av oljelandet Bruneis statliga investeringsbolag, bland andra Beverly Hills Hotel och Dorchester i London.