Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN varnar för etniskt våld i Syrien

En bitter vinter väntar Syrien, där kriget allt mer utkämpas efter etniska skiljelinjer och båda sidor begår övergrepp. Så beskriver FN läget i en ny rapport, och det är en bister bild som målas upp.

"Det oavbrutna våldet i Syrien har resulterat i tusentals dödsfall, outsägligt många tusen skadade, gripna och försvunna, och materiell förstörelse i massiv skala." Så inleder FN:s utredare sin färska rapport om läget i Syrien.

Militärt kännetecknas situationen av en "kontinuerlig men ojämn eskalering av väpnat våld" över hela landet. Geografiskt håller regimen fortfarande överlag södern, medan rebeller avancerat i norr och slitit stora landområden ur regimens händer.

Störst källa till oro är kanske konfliktens alltmer etniska och religiösa karaktär. Mellan minoriteten alawiter, som president al-Assad själv tillhör, och den sunnitiska majoriteten är spänningarna mest tydliga. Men Syrien är ett lapptäcke av folkgrupper, även kurder, kristna, druser och turkmener har dragits in i konflikten och i vissa fall själva tagit till vapen.

På båda sidor finns utländska stridande. Hos regimen är det främst styrkor från allierade som Iran och libanesiska Hizbollah medan radikala sunniislamister från utlandet i allt större utsträckning anslutit sig till rebellgrupper.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.