Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fns-klimatmote-skjuts-upp/

VÄRLDEN

FN:s klimatmöte skjuts upp

Klimatminister Isabella Lövin (MP).
Foto: MAXIM THORE

FN:s stora klimatmöte COP26 skjuts upp på grund av coronakrisen. ”Det är ett rimligt och väntat beslut, säger klimatminister Isabella Lövin till DN.

FN:s stora årliga klimatmöte COP26, som skulle ha hållits i Glasgow i november har skjutits upp på grund av det nya coronaviruset. Detsamma gäller för det förmöte som skulle ha hållits i Italien tidigare under hösten.

– Det är ett rimligt och väntat beslut. Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas, säger Isabella Lövin (MP) klimatminister.

– Jag kommer ha kontakt med kollegor för att se hur vi ska jobba för att inte förlora momentum. Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan.

Som DN tidigare har berättat har det funnits farhågor om att klimatmötet ska skjutas upp på grund av coronakrisen.

Årets möte skulle ha varit det viktigaste sedan mötet i Paris 2015. Vid årets möte skulle världen länder redogöra för hur de ska höja ambitionerna i sitt klimatarbete, något som är nödvändigt om målen i Parisavtalet ska nås.

Något datum för när klimatmötet kan hållas är ännu inte bestämt.

– Sverige kommer tillsammans med våra EU-kollegor stötta Storbritannien i arbetet med att finna ett lämpligt senare datum för COP26.

År 2020 har kallats ”supermiljöåret”. I år skulle inte bara ett avgörande globalt klimatmöte hållas utan även ett avgörande möte för den biologiska mångfalden. Det mötet ska enligt planerna hållas i Kina i oktober. Om även det mötet skjuts upp är ännu oklart.

Alok Sharma, Storbritanniens energi- och indstriminister som av premiärminister Boris Johnson utsetts att leda arbetet med COP26, sa i ett uttalande:

– Världen möter just nu en global utmaning av hittills inte skådat slag och länder måste fokusera sina ansträngnignar på att rädda liv och bekämpa smittan. Därför har vi beslutat att skjuta på COP26.

– Vi kommer att oförtröttligt fortsätta att tillsammans med våra partner leverera de ambitioner som krävs för att möta klimatkrisen och jag ser fram emot att enas om ett nytt datum för mötet, säger Alok Sharma.

Storbritannien är värd för mötet tillsammans med Italien, ett av de länder som har drabbats värst av det nya coronaviruset. Italien skulle enligt planerna ha varit värd för ett förberedande möte i Milano i månadsskiftet september-oktober där grunderna skulle läggas för det stora mötet i Glasgow. Även det förberedande mötet är nu uppskjutet på obestämd tid.

Även Greenpeaces Sverigechef Isadora Wronsk tycker att det är förståeligt att mötet flyttas fram under rådande omständigheter.

– Det betyder inte att länder kan skjuta upp det globala klimatarbetet. De som undertecknat Parisavtalet har förbundit sig att presentera uppdaterade klimatplaner under 2020, oberoende av om COP26 sker under året eller ej, säger hon i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt