Till rungande applåder antogs FN:s nya hållbara utvecklingsmål. Nu börjar resan mot en värld där både fattigdom och hunger ska utrotas samtidigt som klimatet räddas.
– Här konfronterar vi fattigdomens orättvisor, marginalisering och diskriminering. Vi erkänner behovet av minskad ojämlikhet och att skydda vårt gemensamma hem, sade generalförsamlingens ordförande, dansken Mogens Lykketoft, när toppmötet öppnade i FN-skrapan i New York.
Kort därefter intog den vitklädde påve Franciscus talarstolen där han bland annat underströk vikten av rättvisa, fredsbyggande insatser och att skapa ett ”universellt brödraskap” människor emellan.
– Antagandet av utvecklingsmålen är ett viktigt hoppingivande tecken, sade påven till applåder och lade till att han är övertygad om att världssamfundet kommer att komma överens vid klimattoppmötet i Paris i vinter.
– Självisk jakt på makt och rikedom skadar miljön och de fattiga, sade påven.
Därefter slog den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai, i turkos sjal, ett slag för fri utbildning.
De 17 utvecklingsmålen och 169 delmålen har kritiserats för att vara för vaga och svårmätbara.
– 169 delmål är för många för att det ska vara verkningsfullt, de har kommit fram i en process där alla fått lägga till sina käpphästar, säger Stefan de Vylder, nationalekonom och författare till flera böcker om global utveckling.
Han är dock inte odelat kritisk.
– Det mest positiva är en fördjupning med på fokus på miljö och klimat inte minst. Även frågan om ojämlikhet tas upp och det fanns inte med i de tidigare millenniemålen.
Stockholm Environment Institute (SEI), som undersökt hur målen kan påverka Sverige, välkomnar målen.
– I målen finns ett bättre systemtänk där miljö, ekonomiska och sociala dimensioner har integrerats, säger Åsa Persson, forskningsledare vid SEI.
Ett avspärrat New York visade upp sitt vackraste septemberväder för de hundratals människor som köade utanför FN-skrapan inför toppmötet.
Säkerheten var rigorös, både delegater och journalister måste gå igenom metalldetektorer och få sina väskor röntgade.
Efter en intensiv debatt hade Vatikanens och palestiniernas flagga hissats utanför FN, trots att de enbart har observatörsstatus.
Många stats- och regeringschefer ska tala under toppmötet, statsminister Stefan Löfven kommer att göra det på lördag. Förutom Löfven deltar utrikesminister Margot Wallström, klimat- och miljöminister Åsa Romson samt biståndsminister Isabella Lövin från Sverige. De 17 målen som ska gälla 2015–2013 kallas Sustainable Development Goals, globala mål för hållbar utveckling.FN:s nya globala mål