Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

FN vill hålla vägen för nödhjälp öppen

Jemenistisk soldater söder om Hodeiday-flygplatsen på onsdagen.
Jemenistisk soldater söder om Hodeiday-flygplatsen på onsdagen. Foto: Nabil Hassan/AFP

Civila flyr och sjukhus bombas. Medan striderna om den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah intensifieras uppmanar FN:s säkerhetsråd efter ett krismöte de saudiskledda styrkorna att hålla vägen för nödhjälp öppen.

Huthirebellerna har kontrollerat al-Hudaydah (Hodeidah) sedan 2014. Men i onsdags inledde den saudiskledda militäralliansen en offensiv för att driva ut dem ur staden. Striderna rasar bland annat kring flygplatsen och där har minst 30 rebeller och nio regeringstrogna soldater dödats under torsdagen, enligt sjukvårdskällor som nyhetsbyrån AFP har talat med.

Samtidigt rapporterats skräckslagna civila försöka fly undan bomberna. En lyckad offensiv skulle vara ett betydande framsteg för den saudiskledda alliansen, som började flygbomba rebellmål i Jemen i mars 2015.

Men striderna riskerar också att förvärra situationen för miljontals jemeniter, eftersom stora delar av den livsnödvändiga humanitära hjälpen passerar genom hamnen i al-Hudaydah.

FN:s humanitära chef Mark Lowcock manar parterna att samlas vid förhandlingsbordet.

– Jemen är världens värsta humanitära kris och al-Hudaydah är en viktig livlina. Allt som hotar arbetet i hamnen och de människor som bor i och omkring staden gör oss väldigt oroade, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock till TT.

Situationen har fått FN:s säkerhetsråd att kalla till ett krismöte. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnade det extrainsatta mötet.

"Offensiven riskerar att stjälpa den FN-ledda processen att finna en politisk lösning. Sverige driver därför på för att koalitionen ska stoppa offensiven och att parterna återgår till förhandlingsbordet" skrev hon i en kommentar.

Men säkerhetsrådet följde inte Sveriges begäran om att kräva ett stopp för attacken mot staden. I stället krävde rådet att hamnen ska vara fortsatt öppen för att livsviktiga mat- och biståndsleveranser ska kunna nå fram.

En av alla organisationer som med stegrande oro följer utvecklingen i al-Hudaydah är Läkare utan gränser (MSF). I måndags förstördes delar av ett nybyggt kolerasjukhus i en av den saudiskledda alliansens bombräder – trots att organisationen hävdar att den delat koordinaterna upprepade gånger. Det tillbakavisas på Twitter av Saudiarabiens ambassad i USA.

Sjukhuset ligger i Abs, omkring 15 mil norr om al-Hudaydah, och hade ännu inte öppnat för patienter. MSF fördömer dådet och kallar det för en del av ett oroande mönster av attacker mot sjukhus i Jemen.

– Det är inte första gången som våra sjukhus attackeras. Vi kommunicerar regelbundet med alla parter, men ändå händer detta. Det komplicerar vårt arbete och gör det svårare för oss att rädda liv, säger João Martins som är chef för MSF:s arbete i Jemen till TT i telefon från Sanaa.

– Men vi står redo att gripa in om människor måste fly från al-Hudaydah eller om staden attackeras ytterligare.

Erik Ohlsson: Jemenkriget hotar inte oss i väst – därför är det tyst

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.