Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FOI: Bortförandet av agent noga planerat

Att en rysk insatsstyrka på fredagen rövade bort en estnisk säkerhetspolis var en noga planerad operation. Säkerhetspolitiska experter betraktar kommandoräden som en allvarlig markering från Ryssland.

Det fanns på måndagen obekräftade uppgifter om att den estniske säkerhetspolisen lurats i en fälla.

– Att lura ett lands säkerhetstjänst är ingenting man gör över en natt. Nu tog man dessutom inte vem som helst heller utan en säkerhetspolis som fått medalj av Estlands president, säger Johan Eellend, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Även tajmningen tyder på att bortförandet av Eston Kohver, 43, var sanktionerat av Rysslands högsta ledning, enligt Eellend.

– Det sker när Estland precis haft besök av Barack Obama och i samband med Nato-toppmötet. Ryssland vill markera mot Estland: ”Ni är inte så trygga som Obama vill göra gällande”, säger Johan Eellend.

Han säger att mönstret är detsamma som Ryssland uppvisat i konflikten med Ukraina.

– Man gör nålstick över gränsen för att visa att man har möjlighet, säger Johan Eellend.

Vad händer nu?

– Jag tror att Ryssland behåller honom i några veckor, men att han sedan släpps. Man har fått fram sitt budskap.

Estlands regering hoppades att mötet med USA:s president Barack Obama förra veckan skulle skicka en tydlig signal till Ryssland om att hålla sig borta från Baltikum. President Toomas Hendrik Ilves framförde dessutom önskemål om att försvarsalliansen Nato skulle inrätta permanenta militärbaser i landet. I stället beslutade Nato att bilda en ”spjutspetsstyrka” med kort insatstid som ska vara baserad i Östeuropa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.