Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

FOI: Så försökte Ryssland smutskasta Bildt

Carl Bildt på Självständighetstorget i Kiev, mars 2014.
Carl Bildt på Självständighetstorget i Kiev, mars 2014. Foto: Lotta Härdelin

CIA-agent och revanschlysten för slaget vid Poltava. Så utmålades förre utrikesministern Carl Bildt i en smutskastningskampanj i samband med Ukrainakrisen. Även Sverige fick en känga för sin barnuppfostran.

Carl Bildt var tydlig i sin kritik mot Ryssland när krisen i Ukraina utbröt i slutet av 2013, och han fortsatte att vara så ända fram till att han lämnade sin post i samband med valet förra hösten. Under den tiden fick han utstå en smutskastningskampanj i ryska statskontrollerade medier, uppger Ulrik Franke på Totalförsvarets forskningsinstitut i en ny rapport om rysk informationskrigföring.

I december 2013 kallades Carl Bildt för CIA-agent i det populära tv-programmet Vesti Nedeli i tv-kanalen Rossiia 1. Han sades även vara revanschlysten för slaget i Poltava 1709. Samtidigt attackerades svensk barnuppfostran och barnkultur.

– Man visade bilder från det svenska barnprogrammet Biss och Kajs, som ett exempel på hur degenererad svensk barnkultur och uppfostran är. Det här är ett exempel på hur man plockar upp sådant som är lite iögonfallande utan att förklara det. Man visar upp en bild av ett land som konstigt och degenererat, som inte följer normer, säger Ulrik Franke.

Och när Malaysia Airlines flight MH17 kraschade i östra Ukraina i somras kallades Bildt och Polens utrikesminister Radek Sikorski för ”de huvudsakliga förövarna för den här galenskapen” i ryska medier. De båda ministrarna anklagades för att ägna sig åt intriger i syfte att bryta banden mellan Ryssland och Ukraina.

Anledningen till att just Bildt blev en så tydlig måltavla för rysk informationskrigföring var att han var en av de ledande bakom EU:s östliga partnerskap, ett program som syftar till att ha goda relationer med öststater och att få dem att närma sig EU, menar Ulrik Franke.

– Bildt utsattes för en ganska så tuff kampanj för något år sedan i samband med att krisen trappades upp i Ukraina. Ryssland uppfattade det östliga partnerskapet och EU:s erbjudande om att låta Ukraina närma sig EU som hotfullt och försökte motverka det genom att misskreditera Bildt.

Syftet med kampanjen var att påverka opinion och beslutsfattande, både i Ryssland och internationellt.

– Om man kan så lite osäkerhet kring något kanske man kan skapa ett litet halmstrå som någon beslutsfattare kan luta sig mot, till exempel när man ska besluta om sanktioner i EU-kretsar.

DN har sökt Carl Bildt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.