Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Folkrättsexpert: FN måste agera mot Khaddafi nu

Om FN ska agera mot Khaddafiregimen och försöka hindra att den libyska oppositionen krossas måste det göras nu. Ifall världssamfundet väljer att inte göra det så lär svekdebatten komma "som ett brev på posten". Det säger folkrättsprofessorn Ove Bring.

Enligt FN:s "ansvar att skydda”-princip som antogs 2005 så är det inte bara länderna i sig som ansvarar för att ta hand om sina invånare.

– Om Khaddafi eller den inhemska regeringen inte skyddar sin egen befolkning så går ansvaret över till det internationella samfundet att göra någonting. Och har de inte gjort något i det här fallet så kommer diskussionen: vem gjorde fel?, säger Ove Bring till TT.

Han pekar särskilt på den opinionsmässigt "kniviga situation" som USA:s president Barack Obama befinner sig i.

– Om han ensam låter USA ingripa, möjligen med Natos hjälp, så beter han ju sig lite som världspolis, som George Bush gjorde, och det vill han inte. Den här gången vill han ha stöd från andra och från regionen, fortsätter Bring.

– Om han å andra sidan inte gör någonting alls så kommer han att få kritik för det efteråt, från republikanskt håll på hemmaplan men antagligen också från olika icke-statliga organisationer som engagerar sig i mänskliga rättigheter, för att man inte försökte göra någonting.

Italiens utrikesminister Franco Frattini sade till det italienska överhuset på onsdagen att en militär intervention i Libyen är otänkbar. Men Ove Bring menar att FN har all rätt att agera mot regimen i Libyen.

– FN:s säkerhetsråd har en makt enligt FN-stadgan att kategorisera det som händer som ett hot mot internationell fred och säkerhet. Alla har sett att det pågår brott mot mänskligheten i Libyen – det är det som den internationella brottsmålsdomstolen ska titta närmare på. Därför så finns grunden för ett säkerhetsrådsbeslut på plats. Det är bara att utnyttja det, om den politiska viljan finns, fortsätter Bring.

Som situationen ser ut i Libyen finns även möjlighet att agera utan säkerhetsrådets godkännande, anser Bring, även om man då "tänjer" på FN-stadgans regler.

– Man hamnar i en besvärlig situation för man blir beroende av att den intervention man sätter igång får godkännande av det internationella samfundet i efterhand, säger Bring och jämför med insatserna i Kosovo 1999 och för att skydda kurderna i norra Irak 1991.

– Båda de fallen legitimerades i efterhand. Detta skulle kunna inträffa igen. Jag tror att om det skulle bli en militär intervention här också så skulle det bli ett sådant godkännande i efterhand, för varken Kina eller Ryssland har mage att ställa sig på Gaddafis sida i ett sådant läge.

Tiden är dock knapp.

– Har man inte förberett det här väldigt noga redan i dag så är det ju väldigt svårt att intervenera i morgon. Och i morgon är kanske sista dagen som det finns en chans, säger Ove Bring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.