Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/folksamling-utanfor-area-51-infor-omtalad-stormning/

Världen

Omtalad stormning av Area 51 uteblev

Folksamlingen vid Area 51. Foto: Bridget Bennett/AFP

En person har gripits och en har förts bort av polis i samband med det som kallats för en stormning av Area 51. Men någon stormning blev aldrig av. 

Under fredagen strömmade människor till det lilla samhället Rachel ett par timmars bilresa norr om Las Vegas. Med jämna mellanrum gav sig grupper till den största porten in mot det mytomspunna Area 51. Men trots några försök att sätta foten på andra sidan så misslyckades stormningen.

Vid fyratiden på morgonen lokal tid hade ett sjuttital personer tagit sig fram till huvudingången för att festa och efter en stund bestämde sig några av dem för att ta ett snabbt steg in på det förbjudna området.

– De gjorde det för att kunna säga att de varit inne på Area 51, berättar den svenske frilansjournalisten Sidney Tre, som befinner sig i det lilla samhället Rachel några kilometer från huvudingången till Nellis test and training range, det område som Area 51 ligger inom.

Men en av de festande var lite modigare och tog sig förbi den bom som går över vägen intill en vaktkur.

– Han tog nog tre steg innan han blev borteskorterad.

På fredagskvällen svensk tid kunde lokala myndigheter bekräfta att en person anhållits för att ha urinerat på offentlig plats, men gav inga fler detaljer. Värre än så var det inte.

Den 10 september greps två nederländska män sedan de tagit sig betydligt längre in på området, men även de långt innan de nått fram till Area 51 eller några hemliga anläggningar.

De båda fick böta 22.000 kronor och dömdes till fängelse.

Efter en natt då antalet journalister, poliser och sjukvårdspersonal vida överstigit antalet ”stormare” började folk strömma till tidigt på fredagsmorgonen lokal tid. Många för att vara med på den musikfest som genomförs i Rachel.

– Många verkar vara här för musikfesten och folk jag pratat med tror att det kan bli en bra fest i kväll, säger Sidney Tre som själv bor i tält.

– Och det var mycket kallt i natt!

Stämningen har varit bra trots många vakter, poliser och en del FBI-agenter.

Filmer från huvudporten till Nellis test and training range, som flera lagt ut på Youtube, visar en gemytlig stämning mellan vakter och de som samlats för ”stormningen”. 

– Efter vad jag har sett och hört så har ingen på allvar försökt att ta sig in. De flesta verkar ha kul, säger Sidney Tre.