Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 19:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/folktomma-gator-i-sudan-och-fler-dodsoffer/

Världen

Folktomma gator i Sudan – och fler dödsoffer

Folktomma gator i Sudans huvudstad Khartum. Foto: AFP

Civil olydnad och masstrejk. Nya protester i Sudan märks på huvudstaden Khartums folktomma gator en knapp vecka efter att sittdemonstranter skjutits ihjäl utanför militärens högkvarter.

Kravet är en civil regering och militärjuntans avgång – och samtidigt krävs fler dödsoffer.

”Den civila olydnaden kommer att börja på söndag och sluta först när en civil regering meddelar, i statlig tv, att de tagit makten”, säger SPA, en av de ledande protestorganisationerna, i ett uttalande.

Oppositionsledare har uppmanat befolkningen att stanna hemma från jobbet och bankanställda, flygplatspersonal och elektriker har gripits inför masstrejken, uppger SPA för BBC.

Maningarna verkar ha tagit skruv, för när arbetsveckan började på söndagen var många gator i Khartum i stort sett folktomma, enligt nyhetsbyrån Reuters. Få fotgängare och fordon sågs till, kollektivtrafiken fungerade knackigt, flygtrafiken till och från staden var kraftigt reducerad och de flesta kommersiella banker, privata företag och marknader hölls stängda.

Ahmad al-Noor, en 46-årig anställd på ett livsmedelsföretag, säger att det inte blir någon återgång till arbetet förrän SPA utropat ett slut på strejken.

– Sudan måste styras av en civil regering, säger han.

Men i området Bahari i norra delen av Khartum samlade demonstranter däck och stenar i ett försök att blockera militärfordon från att ta sig in till demonstranterna. Polisen svarade med att skjuta tårgas, uppger vittnen för AFP.

– Nästan alla vägar i Bahari är blockerade. Demonstranter hindrar till och med invånare från att gå till jobbet, säger vittnet.

En oppositionell läkarorganisation uppger att fyra personer dödats av paramilitära styrkor på söndagen. En sköts i Khartum och en annan sköts i tvillingstaden Omdurman på andra sidan Nilen. Ytterligare två personer dog av knivskador på ett sjukhus i Omdurman.

Totalt 118 människor har dödats i måndagens tillslag mot demonstranterna och i de efterföljande tillslagen, enligt läkarorganisationen.

Militärjuntan som styr Sudan sedan diktatorn Omar al-Bashir avsattes i april efter massiva protester hävdar att dödstalet är 61, varav tre egna soldater. Militärjuntan har lovat att utlysa val, men efter måndagens massdödande har förhandlingarna med oppositionen strandat.

Enligt vittnen var det den ökända paramilitära styrkan RSF som slog till mot demonstranterna. Den leds av general Mohamed Hamdan Dagalo, tidigare en av al-Bashirs närmaste män och nu vice ledare för militärjuntan.

Statlig sudanesisk tv rapporterar att en hög befälhavare i RSF, Mohamed Abdallah, har sparkats från sin post.

Mohamed Ahmed Bushra, en välkänd bankexpert, säger till Reuters att han vägrat acceptera militärens utnämning av honom till vice chef för landets centralbank.

– De förhållanden som landet nu går igenom och misslyckandet med att forma en civil övergångsregering gör det svårt för centralbanken att vidta åtgärder mot den ekonomiska krisen, anger han som motiv till sin vägran.