Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/foraldrarna-inte-informerade-om-madeleine/

Världen

Föräldrarna: Inte informerade om Madeleine

Madeleine McCann.
Madeleine McCann. Foto: AP

Tyska åklagare har meddelat Madeleine McCanns föräldrar om att flickan är död, rapporterar brittiska medier. Men själva dementerar föräldrarna att de har fått någon sådan information.

– Vi har skrivit till paret McCann och berättat för dem att Madeleine är död och att vi ännu inte kan säga vad det finns för bevis. Vi har konkreta bevis på att vår misstänkte har dödat Madeleine, säger åklagaren Hans Christian Wolters, enligt brittiska The Sun.

Via sin officiella sajt dementerar emellertid paret McCann uppgifterna om att de skulle ha informerats om dotterns död.

”Som många ogrundade medieuppgifter så har detta orsakat onödig ångest för vänner och familj och ännu en gång rivit upp vår vardag”, skriver föräldrarna.

Enligt den portugisiska tidningen Sol hoppas polisen kunna finna kvarlevorna av den brittiska flickan. Portugisiska myndigheter ska söka igenom brunnar i närheten av den bostad där en tysk 43-åring bodde vid tiden för hennes försvinnande.

Dessutom fortsätter man att förhöra vittnen i förhoppningen om information som kan visa vad som hände med då treåriga Madeleine McCann, som är spårlöst försvunnen sedan en familjesemester i Portugal 2007.

Den tyske 43-årige man som utreds för försvinnandet arbetade regelbundet i Algarve, regionen längs Portugals sydkust, mellan 1995 och 2007. Enligt tysk polis har han tidigare vid mer än ett tillfälle dömts för sexualbrott mot barn. Han sitter nu i tyskt fängelse för övergrepps- och narkotikabrott. Han dömdes i december för att 2005 ha våldtagit en 72-årig amerikanska på samma hotellkomplex där McCann två år senare försvann, rapporterar BBC.

Enligt flera medier har tyska myndigheter börjat undersöka om mannen har kopplingar till en sexårig pojke som 1996 försvann från en strand i Algarve, liksom en femårig flicka som 2015 försvann under en skogsutflykt i tyska Sachsen-Anhalt.

Hugo Pereira, borgmästare i det område där McCann försvann, uppmanar tidigare bekanta till tysken att höra av sig till polisen – även om de själva har ett brottsligt förflutet och är skeptiska till rättsväsendet.

– Det här är ett brott där ett försvunnet barn är inblandat och oavsett vilken bakgrund du har så vädjar jag till ditt samvete att hjälpa oss att lösa ett fall som har förbryllat alla i Europa och ännu längre bort, säger han till Sky News.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt