Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Föräldrarna till torterade studenten: Nordkorea är en terrorstat

00:42. Otto Warmbier satt fängslad i Nordkorea och dog en vecka efter att han kommit hem. Hör studentens föräldrar som för första gången talar ut.

Föräldrarna till den amerikanske studenten Otto Warmbier, som uppges ha torterats i Nordkorea och som dog en vecka efter hemkomsten, kallar i en intervju Nordkorea för en terrorstat. Otto Warmbier var blind och döv och hade fått tänder utdragna säger de.

Fallet med den amerikanske studenten Otto Warmbier som dömdes till 15 års fängelse i Nordkorea efter att ha försökt stjäla en banderoll på ett hotellet väcker starka känslor i USA.

Efter mindre än ett års fängelse släpptes han ur fängelse i mycket dåligt skick och flögs hem. Han dog efter en vecka och för första gången berättar nu föräldrarna om pojkens skador, i en intervju i Fox News.

Enligt föräldrarna var det en chock att möta sonen på flygplanet, de hade trott att de ”med den bästa medicinska vården skulle kunna hjälpa honom tillbaka”.

Men redan utanför flygplanet hörde de hur pojken skrek, ”ett omänskligt, ofrivilligt ylande” säger de i intervjun.

– Otto hade fått huvudet rakat och hade en slang i näsan, han stirrade blint i tomma intet och kastade sig våldsamt. Han var blind, han var döv, och det såg ut som om någon hade arrangerat om hans tänder i underkäken med en tång, säger fadern Fred Warmbier till tv-kanalen.

Föräldrarna kallar Nordkorea för en terrorstat.

– Nordkorea är inte ett offer, de är terrorister. De gjorde det här avsiktligt och med ett syfte.

Nordkorea har förnekat att man behandlat Otto Warmbier grymt eller att man torterat honom.

Familjen hade fått veta att sonen hamnat i koma tidigt efter att han blivit dömd. Det ska ha berott på att han drabbats av en bakterieinfektion, botulism, enligt Nordkorea.

Donald Trump twittrade gillande om tv-inslaget, som kommer lägligt för honom med tanke på de senaste dagarnas ordkrig med Nordkoreas diktator Kim Jong Un.

Läs mer: Ledare: Otto Warmbier – mördad av Nordkoreas terrorregim

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.