Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fördel Clinton i Florida

Hillary Clinton anses gynnas av stödet från de latinamerikanska väljarna i primärvalet i Florida på tisdag. Men även där finns det ett motstånd.
Hillary Clinton anses gynnas av stödet från de latinamerikanska väljarna i primärvalet i Florida på tisdag. Men även där finns det ett motstånd. Foto: AP

Kampen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders har blivit mer långdragen än vad många trott.

När flera viktiga delstater håller primärval på tisdag väntas Clinton vinna, och i Florida gynnas hon av stödet från latinamerikanerna och de många äldre.

Men Sanderskampanjen har fått ny luft under vingarna efter segern i Michigan.

Med lätt stöd av en käpp kommer Tomas Lopez ut ur en bokhandel i Coral Gables, strax väster om centrala Miami. Han har keps, skägg och blommig skjorta.Foto: Sanna Torén Björling

– Jag har alltid varit republikan – jag skyr allt som osar socialism. Jag kommer från Kuba, ser du, förklarar han med en blinkning och fortsätter:

– Men jag var en republikan som gillade Theodore Roosevelt. Det som är nu är alldeles för extremt. Jag är vetenskapsman och ateist: jag tror på fakta, inte på politiskt trams och religion.

Nej vet du vad, konstaterar han sedan och sågar de republikanska kandidaterna, en efter en. Han landar till slut – i Hillary Clinton.

– Jag bryr mig inte om hennes privatliv, jag bryr mig om resultat. Jag gillade hennes man och med de kandidater som finns i dag kommer jag att rösta på henne.

Så kan man också bestämma sig.

Kvällen innan pratar jag med en annan äldre, kubanskättad man vars helt annorlunda slutledning är lika fast som hans blick:

Foto: Sanna Torén Björling– Jag kommer aldrig att rösta på Hillary Clinton. Jag vet att hon har stort stöd i Florida men jag kan bara inte. Se, hon och Bill finns ju på mingelbilder tillsammans med Donald Trump.

Victor Nieto, som mannen heter, står med en banderoll utanför universitetet i Miami där republikanerna debatterar samma kväll. Om Sanders inte nomineras ser han sig om. Kanske väljer han De Gröna. De protesterande utgör en stor och brokig skara. ”Kubaner för Bernie” är bara en av grupperna.

De flesta politiska kommentatorer hade väntat sig ett kvickt avgörande inför Demokraternas nominering, och ett jämnt läge i den republikanska fållan. Nu tycks i stället loppet mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders bli långdraget, medan Donald Trump blir allt svårare att slå.

Hillary Clinton själv har förvisso länge sagt att våren blir lång.

Inför tisdagens fem primärval har hon ett stort övertag i antalet vunna delegater, men den oväntade förlusten i Michigan visar att hon inte kan slappna av. I Michigan, där fordonsindustrin har drabbats av lågkonjunktur och global konkurrens, gillade väljarna Sanders recept på hur jobben ska räddas och hans motstånd mot internationella handelsavtal.

Med liknande argument hoppas han på framgångar i de delstater som påminner om Michigan – som Ohio och Illinois, som båda röstar på tisdag. Hillary Clinton leder samtliga opinionsundersökningar där, men marginalerna varierar kraftigt. I onsdags kom till exempel två mätningar av ställningen i Ohio, där den ena visade ett övertag på 30 procent, den andra på nio.

Det är en påminnelse om att undersökningar är vanskliga instrument.

I Florida är läget ett annat: här är nästan en fjärdedel av befolkningen latinamerikaner, och här finns många pensionärer som har sökt sig till solen efter arbetslivet. Hillary Clinton leder mätningarna stabilt (i Texas, där andelen latinos är 28 procent av de röstberättigade, vann Clinton med 71 procent mot 29).

Bernie Sanders har samtidigt sina största supportergrupper bland unga, vita och välutbildade. Sammantaget medför det att båda kampanjerna tar Hillary Clintons seger i Florida för given, och man satsar i stället där mer står på spel. Båda kandidaterna tillbringar helgen i Ohio.

Immigrationsfrågorna var huvudämne då Sanders och Clinton debatterade inför en spansktalande målgrupp, men undersökningar visar att det är långt ifrån det enda som latinoväljarna bryr sig om.

Foto: Sanna Torén BjörlingGladys Meehan, som flyttade till Florida från Chicago 2011 (men är född i Puerto Rico), listar arbete, utbildning och hälsovård som sina prioriteringar.

Just nu är hon hundvakt åt sin dotter i stadsdelen Coconut Grove, ett stenkast från en glittrande småbåtshamn. Hon är pensionär, men jobbar deltid i ett operahus och som volontär – för Bernie Sanders.

– Jag har alltid varit demokrat och Bernie Sanders är förnuftig. Han verkar veta vad han pratar om. Jag är helt för kvinnor, men Hillarys tid är förbi.

Vad flera av de personer jag talar med uttrycker bekräftas av en undersökning om hur de demokratiska väljarna i Florida ser på Sanders och Clinton. De har större förtroende för hans person, men tror att hon är mer effektiv och har större chans att vinna presidentvalet.

Foto: Sanna Torén BjörlingSå resonerar också den tidigare high school-läraren Nancy Rich, som kommer från Massachusetts men bor i Miami.

– Jag har alltid tänkt att jag ska rösta på Hillary, men jag har blivit osäker. Jag vet inte om jag litar på henne. Å andra sidan har hon klarat av otroligt svåra jobb, och hon blir hårdare granskad för att hon är kvinna. Nej, jag vet inte.

Fakta. Primärval på tisdag

Hillary Clinton har än så länge 762 delegater, samt 461 superdelegater.

Bernie Sanders har 549 delegater och 25 superdelegater.

För att vinna nomineringen till presidentkandidat krävs 2 383 delegater.

På tisdag röstar Florida, Ohio, Missouri, Illinois och North Carolina. Delegaterna fördelas proportionerligt för Demokraterna (hos Republikanerna får vinnaren samtliga delegater).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.