Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fördel vänstern i franska val

Vänstern gick starkt i söndagens val till den franska nationalförsamlingen. Inför andra valomgången funderar valstrateger på hur extremhögern ska hanteras.

Nyvalde presidenten Francois Hollande ser ut att få ett betryggande stöd i parlamentet under de kommande fem åren.

Överhuset, senaten, är redan socialiststyrt och om väljarna inte gör helt om i den avgörande valomgången på söndag, så blir även underhuset, nationalförsamlingen, rött. Frågan är om socialistpartiet får egen majoritet eller måste stödja sig på De gröna och andra vänsterpartier.

Tillsammans fick vänsterpartierna runt 46 procent mot 34 procent för högerpartiet UMP och dess allierade.

Främlingsfientliga Nationella Fronten har inga ledamöter i nationalförsamlingen i dag, vilket bland annat beror på valsystemets konstruktion. Kandidaterna möts i slutdueller eller ”triangulärer”, där bara en kandidat kan vinna valkretsens plats.

Partiet har nu möjlighet att ta sig in i nationalförsamlingen. I flera valkretsar står kandidater från socialisterna, UMP och Nationella Fronten mot varandra. Ska någon kandidat dra sig ur för att skapa enad front mot ytterhögern?

Och hur ska UMP göra i de valkretsar där en socialist står mot Nationella Fronten, till exempel i frontfiguren Marine Le Pens egen valkrets i norr?

På måndagen håller UMP:s inre kärna ett extra möte för att lägga upp strategin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.