Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fördubbling av ensamma flyktingbarn på Medelhavet

Foto: AP

Mer än 9 av 10 flyktingbarn som kommit till Italien i år är ensamkommande, enligt en ny rapport från Unicef. Dubbelt så många ensamma barn har gjort den farliga båtresan över Medelhavet hittills i år jämfört med förra året. Barnen utsätts för stora risker under resans alla delar.

Av de 348.580 människor som sökte asyl i Europa under årets första fem månader var nästan 100.000 barn

FN:s barnfond Unicef har undersökt förhållandena för de barn som har korsat Medelhavet från Libyen till Italien, en rutt som väntas öka omfattning under sommarmånaderna när vädret är stabilt.

Av de 7.567 barn som under årets första fem månader kom med båt från Nordafrika till Italien var 92 procent utan vuxna. Det är dubbelt så många som under motsvarande tid förra året.

Av Unicefs rapport, som publicerades på tisdagsförmiddagen, framgår att själva båtresan bara är en av många risker som de ensamma barnen på flykt utsätts för.

I Libyen tvingas de till hårt arbete av människosmugglarna som betalning för resan. I rapporten berättar 16-åriga Aimamo från Gambia om slavliknande förhållanden på den farm där han och tvillingbrodern jobbade i två månader.

– Om du försöker fly skjuter de dig. Om du tar en paus slår de dig. När du arbetat klart för dagen låser de in dig, säger han

– En gång när jag vilade i fem minuter blev jag misshandlad med en käpp.

17-åriga Peace från Nigeria blev föräldralös när mamman och pappan dog i en bilolycka. Hon berättar i Unicefs rapport hur människor dog av utmattning under den långa resan genom öknen till Libyen. Samma sak hände när hon korsade Medelhavet. Flera flyktingar på den fullpackade båten föll i vattnet och drunknade. Andra svimmade av utmattning och dog.

När Peace väl kom fram till Sicilien i Italien ångrade hon hela sin resa.

– Jag önskar att någon av mina vänner berättat hur tufft det är. Då hade jag fortsatt att kämpa i Nigeria.

Många av de ensamma barnen, både pojkar och flickor, utsätts för sexuella övergrepp eller tvingas till prostitution. Några av flickorna som kommit till Sicilien är gravida efter våldtäkter i Nordafrika, enligt uppgifter från italienska socialarbetare.

Även på flyktingboenden i Europa är de ensamkommande barnen extra utsatta. Det finns många fall av våldtäkter och övergrepp.

I vissa länder tar asylprövningen två år och det är heller inte ovanligt att barnen hålls inlåsta i häkten i brist på lämpliga boenden.

– De länder som barnen lämnar, färdas igenom och söker asyl i har en skyldighet att upprätta skyddssystem som fokuserar på de risker som de ensamkommande flyktingbarnen möte, säger Marie Pierre Poirier, Unicefs samordnare för flyktingkrisen i Europa i en kommentar till rapporten.

– Det innebär en desperat situation att vara på flykt men ändå är hundratusentals barn beredda att riskera allt. Vi måste skydda dessa barn från alla typer av övergrepp och människor som försöker dra nytta av deras situation.

I rapporten berättar den föräldralöse 17-årigngen Ibrahim från Afghanistan att han har kommit till Europa för förverkliga sin dröm.

– Allt jag vill är att lära mig att läsa och skriva.

Ibrahim skulle dock inte rekommendera någon annan att göra samma resa. Det är alldeles för farligt.

– Så många barn dör eller får svåra skador längs vägen. Jag såg det med egna ögon.

Det finns inga tillförlitliga uppgifter om hur många barn som dör innan de kommer fram till stränderna i Libyen.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR väntar 235.000 människor i Libyen på att korsa Medelhavet under sommaren. Av dessa är tiotusentals ensamma barn.

Redan i början av juni hade 2.809 flyktingar drunknat på Medelhavet. För hela förra året var antalet 3.770.

Fakta

Förra året sökte 1.392.655 människor asyl i Europa. De flesta kom från Syrien, Afghanistan och Irak. Av dessa var 405.955 barn och 95.970 ensamkommande barn.

Förra året kom 1.015.078 flyktingar till Europa i båt över Medelhavet, varav 265.388 var barn.

Hittills i år har 206.199 flyktingar korsat Medelhavet i båt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.