Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Förenade Arabemiraten försvarar aktionen mot Hodeidah

Regeringsstyrkor närmar sig Hodeidah i Jemen.
Regeringsstyrkor närmar sig Hodeidah i Jemen. Foto: AFP

Offensiven mot hamnstaden Hodeidah i Jemen fortsatte under torsdagen.  Samtidigt slår den angripande koalitionen ifrån sig anklagelser om krigsbrott.

– Det bästa vore om Hodeidah befrias snabbt, säger Förenade Arabemiratens Stockholmsambassadör till DN.

Aktionen mot Hodeidah, som sedan drygt tre år hålls av den väpnade huthirörelsen, går snart in på sitt tredje dygn. Marktrupper från Förenade Arabemiraten (UAE) och den jemenitiska regeringsarmén understöds av stridsflyg från Saudiarabien i en militäroperation som döpts till ”Gyllene seger”.

Det närmaste målet är att inta den internationella flygplatsen som ligger cirka en halvmil från stadens centrala delar. Men alliansens styrkor har också lidit förluster - minst fyra soldater från UAE dödades under offensivens första dag, rapporterar nyhetsmedier.

Ett ögonvittne, journalisten Basem Jenani, beskriver för DN hur skräckslagna invånare försöker fly undan en hotande bombkampanj i själva stadskärnan.

FN och internationella hjälporganisationer upprepar sina varningar för en förvärrad humanitär katastrof, om Hodeidahs livsviktiga hamn tvingas stänga på grund av striderna.

Framryckningen aktualiserar också de misstänkta krigsbrott som följt i de Saudiledda styrkornas spår. På torsdagen kom ny dokumentation från hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF) som visar förstörelsen efter ett bombanfall tidigare i veckan mot en koleraklinik i Abs, en stad som ligger cirka femton mil norr om Hodeidah.

Stora delar av den helt nybyggda kliniken ödelades helt. MSF pekar ut Saudiarabien och dess allierade som skyldiga till dådet, eftersom huthierna saknar flygstridskrafter. Protester mot krigföringen kommer också från andra håll, bland annat har det dragits i gång en twitterkampanj med uppmaningen att bojkotta Förenade Arabemiratens flygbolag The Emirates, Mellanösterns största.

Men den Saudiledda alliansen har samlat sig till en diplomatisk motoffensiv. På torsdagen mötte DN Förenade Arabemiratens ambassadör i Sverige, Sultan bin Rashid Sultan Al-Kaitoob. 

– Arabkoalitionen (de nio länder, bland dem Saudiarabien och UAE, som stöder Jemens exilregering) har tömt ut alla fredliga och politiska försök att nå en uppgörelse om Hodeidah. Till slut återstod bara militära medel, säger Al-Kaitoob.

Enligt ambassadören följer humanitär hjälp i spåren av de framryckande trupperna.

– Så snart situationen tillåter kommer hjälpsändningar med livsmedel och mediciner att transporteras till Hodeidah både flyg- och sjövägen, säger Al-Kaitoob, som tillägger:

– Operationen genomförs på uppmaning av Jemens regering. Ur humanitär synpunkt vore det bästa om Hodeidah snabbt befrias från huthirebellerna.

Huthierna har flera gånger anklagats för att använda Hodeidah som införselhamn för vapen från Iran.

Men FN är fortsatt oroat över det akuta läget och på torsdagskvällen svensk tid kallade säkerhetsrådet till ett extrainsatt möte som hålls bakom stängda dörrar.

USA, som tidigare sagt sig vara emot en militär offensiv mot Hodeidah, har de senaste dagarna mildrat sin ståndpunkt. Men inför FN-mötet sade den amerikanska försvarsministern Jim Mattis att han ger världsorganisationens särskilda sändebud, britten Martin Griffiths, ”starkt stöd” för att få de stridande parterna till förhandlingsbordet. 

Saudiarabiens starke man, kronprins Muhammad bin Salman, flög till Moskva på torsdagen, inbjuden av den ryske presidenten Vladimir Putin för att delta i invigningsceremonin av fotbolls-VM. Men den saudiske prinsen och president Putin väntades också diskutera den fördjupade krisen i Jemen.

Fakta.Hodeidah

Staden ligger i nordvästra Jemen vid Röda havets kust. Hodeidah har mellan 400.000 och 600.000 invånare. Här finns en av landets största hamnar. Omkring 70 procent av det livsmedel och andra förnödenheter som importeras till Jemen beräknas komma via Hodeidah.

Sedan kriget bröt ut i mars 2015 har Hodeidah kontrollerats av den så kallade huthirörelsen, som strider mot Jemens exilregering och den koalition av nio länder, bland dem Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. 

Huthierna, som bekänner sig till en tro med band till shiaislam anses få stöd av Iran, det sunnitiska Saudiarabiens största rival om inflytande regionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.