Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Företag sätter stopp för fruktade julfester

Foto: Alamy

I Storbritannien är julfesten med jobbet en tillställning som många både ser fram emot och fruktar. Nu väljer många företag att sätta stopp för festandet – som ibland kan leda till uppsägning.

Jag möter en grupp glada kvinnor klädda i röda klänningar och gröna glittriga toppluvor som vinglar fram på trottoaren. En annan sen kväll bär en man i tunnelbanan en märklig hatt med renhorn och damen vid hans sida har ett diadem med röda blinkande tentakler.

Dessa dagar i december innebär för många britter årets julfest på jobbet. En tillställning som de flesta ser fram emot och andra fruktar.

Julfest betyder framför allt gratis alkohol, karaoke, sällskapslekar och dans. Dessa aktiviteter följs allt som oftast med illa genomtänkta samtal med chefen, att stöta på kolleger och må illa på fel ställe.

En ledarskapsorganisation tror att det myckna drickandet är förklaringen till att en fjärdedel av företagen inte kommer att ha en julfest i år. Detta enligt en enkät som organisationen har gjort.

Två tredjedelar av de anställda uppger att de sett kolleger som druckit för mycket och 30 procent medger att baksmällan gjort att de fått kämpa för att ta sig till arbetet morgonen efter.

Flera medier har därför tips på hur man bäst ska klara julfesten. Nummer ett, att inte dricka för mycket alkohol, är kompletterat med råd i fall tillställningen inkluderar att maken/makan/sambon är medbjuden liksom påminnelsen att alltid tacka för festen och att omedelbart be om ursäkt om man har uppfört sig illa. Tidningen The Mirror passar på att varna för vilka beteenden som faktiskt kan vara skäl till uppsägning.

Medierna passar även på att gotta sig i hur sportklubbar, politiska partier med flera hanterar sina julfester. Till exempel har fotbollslaget Aston Villas nya tränare förbjudit offentligt festande eftersom höstsäsongen varit usel.

Labour, som brottas med inre strider, hade svårt att hitta en tomte. Den självklara julgubben, tidigare ministern Ed Balls, har hoppat av. Hans karriär tog ett abrupt slut när han inte valdes in i parlamentet vid valet i maj.

Detaljerna från Labours fest rapporteras av konservativa The Times, till exempel att närmare tio anställda gick ut för att ta sig ett bloss när partiledaren Jeremy Corbyn anlände för att hålla sitt jultal.

Desto fler dansade senare på natten till ”Things can only get better”, irländska D:Reams hit som var Tony Blairs kampanjlåt 1997. Corbyns allierade förblev sittande. Möjligen grunnade de på julens fredsbudskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.