Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Författaren Henrik Arnstad: Det är en sorgens dag

Författaren och journalisten Henrik Arnstad är djupt bedrövad över att Fremskrittspartiet får regeringsmakt i Norge.

– Det är en sorgens dag för hela Europa, säger Arnstad.

Under måndagskvällen meddelades att Höyre och Fremskrittspartiet bildar regering i Norge.

Henrik Arnstad, författare till den rosade boken ”Älskade fascism - de svartbruna rörelsernas ideologi och historia”, konstaterar att det är en nationell katastrof för Norge.

– Det är första gången i Nordens historia som ett utpräglat rasistiskt parti i egen kraft kommer in i en regering. Det är en nationell katastrof som jag inte trodde skulle inträffa när farhågorna började komma i våras. Det var inte oväntat efter valet, men in i det sista hade jag ändå en förhoppning om att det inte skulle ske, säger Henrik Arnstad.

Enligt Henrik Arnstad borde Fremskrittsartiets framgångar mana till rannsakan i Sverige.

– Vi har pekat finger åt länder som Ungern, och vi har framhållit ekonomisk kris som en viktig faktor i sådana här skeenden. Nu ser vi detta hända i världens troligen rikaste land. Men extremhögern har inte nått en regeringsställning i vare sig Ungern eller i Grekland.

Henrik Arnstad säger att han nu är akut oroad för de muslimska och romska minoriteternas medborgerliga rättigheter i Norge. Detta bland annat mot bakgrund av att Fremskrittspartiets Per Sandberg krävt att romer ska förbjudas i Norge.

– Det finns all anledning till oro, säger Henrik Arnstad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.