Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forhandlingar-har-inletts-om-den-omstridda-dammen/

Världen

Förhandlingar har inletts om den omstridda dammen

Satellitfotografi av Grand ethiopian renaissance dam
Satellitfotografi av Grand ethiopian renaissance dam Foto: AP

På onsdagen hade Etiopien tänkt påbörja fyllningen av sin nya jättedamm på Nilen, som kan hota vattenförsörjningen för Egypten. 

Men i sista stund har den etiopiska regeringen meddelat att man avvaktar i två veckor för att ge nystartade förhandlingar en chans. 

På måndagskvällen svensk tid togs frågan upp i FN:s säkerhetsråd där biträdande generalsekreteraren Rosemary DiCarlo höll en dragning för medlemsstaterna. Enligt DiCarlo har Egypten, Etiopien och Sudan gått med på att Afrikanska unionen, AU, ska leda de förhandlingar som i sista stund har återupptagits för att hitta åtminstone en temporär lösning på konflikten. 

Läs mer: Spänt läge i kampen om Nilens vatten

Etiopien har avfärdat säkerhetsrådet som forum för en lösning av dispyten och det är lätt att förstå varför de hellre ser Afrikanska unionen som medlare. AU-högkvarteret ligger i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och premiärminister Abiy Ahmed har goda relationer med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa som för tillfället har det roterande ordförandeskapet i AU-kommissionen. 

Egypten och Etiopien, som är några av Afrikas starkaste militärmakter, bråkar om den gigantiska vattenkraftsdammen Gerd, Grand ethiopian renaissance dam, som Etiopien byggt under de senaste nio åren och som nu ska börja fyllas. 

Dammen kommer i ett slag att kunna tredubbla Etiopiens elproduktion och bli navet i en efterlängtad industrialisering av Afrikas näst folkrikaste land. Men stryps flödet för kraftigt hotas Egyptens drygt 100 miljoner invånare av vattenbrist. 

Erik Ohlsson: Egypten ligger lågt i den storpolitiska stormen på Nilen 

Det är detta som blir kärnan i förhandlingarna om ett temporärt avtal. Egypten har tidigare hotat med militärt angrepp vid varje försök att dämma Nilen. Men landet har tvingats inse att dammen är klar och att en sådan lösning skulle fördömas brett och leda till ett kostsamt krig.

I stället försöker man försena processen i största möjliga utsträckning. Egypten ser helst att dammen fylls under minst sju års tid för att flödet inte ska påverkas så stort. Etiopien vill fylla dammen så snart som möjligt.

Ämnen i artikeln

Etiopien
Egypten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt