Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Förhandlingarna flyttade till senaten

Foto: Evan Vucci/AP

Förhandlingarna mellan USA:s president Barack Obama och de republikanska politikerna i representanthuset har brutit samman. Nu anklagar Republikanerna Obama för att ensidigt ha avslutat dem.

På lördagskvällen meddelade den republikanske talmannen John Boehner att de samtal han fört med president Obama hade gått i stå. Senare under kvällen flyttades fokus från diskussionerna mellan presidenten och republikanerna i representanthuset till senaten vilket fick representanthusets republikaner att ilsket anklaga Obama för att inte längre vilja diskutera med dem.

Senaten, å sin sida, hade tidigare sagt nej till ett förslag från Demokraterna om att höja regeringens lånetak för nästa år. Istället inleddes förhandlingar mellan senatens majoritetsledare Harry Reid och en av de tyngsta republikanska företrädarna, Mitch McConnell, skriver AP.

Reid sa senare att han skulle vilja sluta ett avtal med Republikanerna inom 48 timmar.

Vita huset för nu ett mediekrig för att få till stånd en uppgörelse. I rader av uttalanden förs budskapet om vikten av en snabb uppgörelse fram. På lördagskvällen gick Vita husets pressekreterare Jay Carney ut och sa att det var "olyckligt " att senaten inte hade godtagit den plan för lånetaket som Demokraterna lagt:

– Kongressen måste göra sitt jobb och höja skuldtaket för att vi ska kunna betala räkningarna och inte slå i taket, sa Carney.

Allmänheten står också på presidentens sida. Enligt en undersökning från Reuters/Ipsos anser 55 procent av väljarna att Republikanerna ska sluta motarbeta Obamas stora hälsovårdsreform, den som kallas Obamacare. Antalet som anser att det som nu händer är Republikanernas fel har också ökat från 26 procent till 32 procent på en vecka.

Bara 16 procent anser att det är presidentens fel medan 41 procent anser att båda parter har skuld i det som nu händer.

Barack Obama måste kanske nöja sig med en korttidslösning om skuldtaket, men i sitt radiosända veckotal på lördagen kritiserar han detta scenario.

– Det vore inte klokt att, som en del föreslår, sparka skuldtaksburken framför sig längs vägen några månader, och snudda vid en avsiktlig betalningsinställning — den första i sitt slag — mitt i julhandeln, säger presidenten.

John Hoeven, republikansk senator från North Dakota, säger att det handlar om att hitta rätt mix av förslag för att lotsa en uppgörelse genom både representanthuset och senaten.

– Jag tror att det kommer att ta några dagar att hitta denna rätta kombination, men jag är hoppfull om att vi når enighet, säger Hoeven enligt Reuters.

Stärkt av opinionsmätningar som tyder på att Republikanerna får största delen av skulden för budgettvisten visar Obama i veckotalet inga tecken på att backa.

Med stora delar av statsapparaten nedstängd och bara några dygn kvar tills USA slår i skuldtaket, då staten inte får låna mer pengar, är Barack Obama motvilligt med på att skriva på en uppgörelse om en kortsiktig höjning av taket. Men då bara om den är "ren", alltså utan underförstådda eftergifter i fortsatta, mer komplicerade, samtal om statsbudgeten.

– Ett växande antal förnuftiga republikaner tycker att detta borde få ett slut nu, säger han, och kallar de hårdföra republikanernas taktik för utpressning.

– Det ska inte vara så här. Att skapa kriser för att få stora eftergifter är inte så som vår demokrati ska fungera, och vi måste sätta stopp för det. Politik är en strid om idéer, men man främjar dessa idéer via val och lagstiftning — inte utpressning.

Som brukligt läggs talet i sin helhet ut på presidentens webbplats whitehouse.gov, som dock varnar för att inte ens sajten kommer undan den ekonomiska nedsläckningens effekter: "På grund av kongressens misslyckande i att godkänna lagstiftning som ska finansiera regeringen kan informationen på denna webbplats vara inaktuell", står det med stora bokstäver med ett mörklagt Vita huset i bakgrunden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.