Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Förhöjd radioaktivitet i luften i Helsingfors

En guide mäter strålningsvärdena vid den havererade reaktor 4 i Tjernobyl.
En guide mäter strålningsvärdena vid den havererade reaktor 4 i Tjernobyl. Foto: Roger Turesson

Halterna av radioaktivt cesium-137 i luften i Helsingfors var under torsdagen och fredagen i förra veckan tusenfalt högre än de brukar vara. Det uppger den finländska Strålsäkerhetscentralen STUK.

- Senast mängden varit lika stor var antagligen i samband med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan 2011 var mängden tiofalt mindre, säger direktör Tarja K Ikäheimonen på STUK till Yle.

Visserligen är de uppmätta värdena av cesium-137 kraftigt förhöjd. Men cesiumhalten är ändå långt från de nivåer som innebär fara för människor. Enligt STUK är det bara en miljontedel av de nivåer som kräver att människor måste skydda sig mot strålningen.

Enligt STUK har man enbart noterat förhöjda cesiumhalter, i luften och därför kan de förhöjda halterna av radioaktivitet inte härstämma från en kärnreaktor.

- I så fall skulle det också finnas andra nuklider, som till exempel radioaktivt jod i luften, säger Tarja K Ikäheimonen.

Under de aktuella dagarna blåste det från öst och sydöst, och det skulle kunna innebära att cesiumhalterna även kan ha varit förhöjda även i Sverige.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten var på måndagskvällen i kontakt med sina finländska kolleger.

– Det som hänt har inte föranlett någon förhöjd beredskap i Helsingfors. Det man kan säga är att de förhöjda värdena inte härrör sig från ett kärnkraftverk, säger David Persson, pressansvarig vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Vi håller just nu på att titta på våra mätstationer, men det finns en viss fördröjning på de resultaten, säger David Persson.

Strålsäkerhetsmyndigheten räknade på måndagskvällen med att det ska finnas mätresultat från svenska mätstationer under tisdagsförmiddagen.

Den finländska Strålsäkerhetscentralen STUK övervakar radioaktiviteten i luften över flera städer bland dem Kotka, Imatra, Kuopio, Kajana, Rovaniemi och Ivalo. Men i Helsingfors görs mätningarna varje dag, medan mätningsfrekvensen är en gång i veckan på de andra orterna. Nu avvaktar STUK resultaten från de övriga stationerna, skriver HBL.

I vanliga fall brukar observationer av cesium-137 i Finland ha samband med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för 30 år sedan, men finländska myndigheter gör bedömningen att eftersom det uppmätta värdet är så högt som 4.000 mikrobecquerel per kubikmeter är det uteslutet att Tjernobyl skulle ligga bakom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.