Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Förlamad i striderna mot IS – men han ångrar ingenting

Rahed Nasser hade ingen erfarenhet av strid men anmälde sig som frivillig i de kurdiska peshmergastyrkorna. Han blev träffad i ryggraden av en grovkalibrig kula och nu är han förlamad. Hans pappa och mamma står vid hans sida.
Rahed Nasser hade ingen erfarenhet av strid men anmälde sig som frivillig i de kurdiska peshmergastyrkorna. Han blev träffad i ryggraden av en grovkalibrig kula och nu är han förlamad. Hans pappa och mamma står vid hans sida. Foto: Roger Turesson

Kriget mot jihadistgruppen IS lockar många frivilliga unga män ut i strid.  För Rahed Nasser, 22, slutade kriget här – i en säng på ett överfullt sjukhus – förlamad för resten av livet.

– Det var värt det. Jag ångrar ingenting, säger han.

Rahed Nasser skulle egentligen ha börjat sin tredje termin på universitetet i Mosul den här veckan. Han studerar filosofi och såg framför sig ett liv som lärare i hemstaden Zumar i norra Irak. 

Nu ligger han på en sjukhussäng i Dohuk, omstoppad av sin mammas blommiga gardin och säger att han inte ångrar sitt val. 

För drygt två veckor sedan, när Islamiska staten, IS, närmade sig hembyn Zumar, stod han inte ut med tanken på att gå tillbaka till universitetet. I stället ryckte han in som frivillig i de kurdiska peshmergastyrkornas strid mot terrorsekten. 

– Jag stod längst fram i första ledet. Jag ville vara där och ingen annanstans när monstren kom. Det var min plikt, säger han.

Läpparna är torra. Han orkar inte säga flera meningar i rad, men både hans mamma och pappa står vid sidan om sängen och tittar stolt ner på sin son och fyller i när orden stannar av. 

– De har hyrt en lägenhet här i Dohuk för att kunna vara nära mig, säger han. 

Rahed Nasser blev skjuten i ryggen av Islamiska statens prickskytt. Nu är han förlamad från bröstet och ner. Han stirrar ner i madrassen när doktorn förklarar hur kulan träffat och tagit hans känsel och förmåga att gå för resten av livet. Under hela intervjun är hans ansikte uttryckslöst. Den som letar efter smärta, ångest eller stolthet hittar inte heller någon i de tomma mörka ögonen. 

Frågan om hans insats i kriget var värd sitt pris fnyser han bara åt.

– Jag ångrar ingenting, säger han.

Sjukhuskorridorerna på Emergency hospital i centrala Dohuk är fulla av liknande öden. Oerfarna frivilliga som tagit plats i de första leden i striderna mot IS. Adnan Hasan som fått glassplitter från en sprängd bil genom bålen. Khaled Ahmad med ett skotthål i käken. Inom de närmaste dagarna kommer de att flygas vidare för specialistvård på sjukhus i Europa. Många hoppas få komma till Tyskland eller Sverige. Enligt sjukhuset finns varken kunskap eller möjlighet att behandla dem på plats.

Den humanitära situationen i de provisoriska flyktinglägren i norra Irak är fortfarande mycket svår. På bara några dagar har antalet tält fördubblats utanför Faysh Kabur nära gränsen till Syrien och många ur folkgruppen yazidier och kristna på flykt säger att de inte ätit på flera dagar. Trötta och hålögda barn sitter i vägkanten och väntar på hjälpsändningarna med kläder, bröd och vatten.

På ett barnsjukhus, ett par kilometer från de skadade peshmergasoldaterna, blir det extra tydligt att barnen drabbas värst av IS framgångar i landet. På en avdelning för spädbarn som normalt tar emot ett trettiotal patienter ligger just nu 140 inlagda. De flesta är mycket svårt uttorkade.

– De kommer hit som livlösa paket, helt tomma på allt ett barn behöver för att kunna leva och växa. Först till vårt akutrum och de flesta blir bra, säger en läkare.

Trots att klockan närmar sig midnatt är många barn vakna. De som har svårt att andas kan få sitta med syrgasmask, andra får andas in vattenånga och visolin som ska underlätta andningen. Barnen hostar, gråter och skriker. Sovsalarna är överfulla.

Men de blir bättre. Omar, åtta månader gammal, kämpar med irriterade luftrör i sin mormors famn. Tre månader gamla Danish har börjat få tillbaka färgen i ansiktet och Soni, ett år gammal, sover för första gången på länge djupt i en säng intill. 

– Det gör så ont att se barnen lida, de har inte valt att födas som yazidier. De har inte valt att fly. De är bara här, säger Sonis mamma Bessima Bader.

Fakta:

De kurdiska peshmergastyrkorna tog på måndagen tillbaka den viktiga kraftverksdammen utanför Mosul från Islamiska Staten, IS.

Enligt irakiska myndigheter ska nu offensiven mot IS trappas upp med målet att ta tillbaka Mosul, Iraks näst största stad.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt reste i går till Irak. Regeringen tar 50 miljoner ur biståndsbudgeten för ökade insatser i Irak, bland annat med två av försvarets Herculesplan. Storbritannien ökar också sin insats i Irak.

TT-DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.