Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Förnekade guds existens – riskerar fängelse

En rysk man skrev att gud inte finns på en internetsajt. Nu riskerar han fängelse för att förolämpat troende, skriver The Telegraph. Den kontroversiella lagen infördes av Rysslands president efter att ha blivit hånad av Pussy Riot i en kyrka.

Domstolsförhandlingen mot Viktor Krasnov, 38, inleddes på onsdagen. Han står åtalad för blasfemi, som innebär att en person genom ord eller handlingar kränker något som anses heligt, efter sitt inlägg på en humoristisk sajt som han gjorde 2014.

Om han fälls kan ha få upp till ett års fängelse enligt den nya hädelselagen som Vladimir Putin införde 2013. Då hade punkkonstgruppen Pussy Riot hånat presidenten under en föreställning i Moskvas största katedral. Gruppen fängslades för angreppet på Putin.

På internetsajten där Viktor Krasnov deltog skrev han bland annat att Bibeln bestod av en samling judiska sagor och ”det finns ingen Gud!”.

Inlägget fick en av de som deltog i diskussionen att lämna in ett klagomål mot Krasnov där personen anklagar honom för att ”förolämpa de ortodoxa troendes känslor”, skriver The Telegraph.

Krasnov åtalades och inför rättegången har han tvingats tillbringa en månad på en psykiatrisk klinik och genomgå flera undersökningar innan han bedömdes vara mentalt frisk.

Hans advokat uppger till nyhetsbyrån AFP att Krasnov helt enkelt är ateist och att han har samma uppfattning om såväl Halloween som judiska högtider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.