Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Förre CIA-chefen: Ryssland blandade sig i USA-valet

John Brennan.
John Brennan. Foto: AFP

Ryssland blandade sig ”helt fräckt” in i det amerikanska presidentvalet 2016, bland annat genom att rekrytera amerikaner. Det uppger den tidigare CIA-chefen John Brennan till senatens underrättelseutskott på tisdagen.

John Brennan, högste chef för underrättelsetjänsten CIA fram till i januari i år, är en av de personer som kallats till förhör hos USA-senatens underrättelseutskott. Syftet är att reda ut huruvida det förekom någon rysk inblandning inför presidentvalet 2016.

Brennan förklarade på tisdagen att "Ryssland helt fräckt blandat sig i” valet. Ryssland ska även aktivt ha rekryterat amerikanska medborgare för att påverka valet i önskad riktning. Det rapporterar CNN Wire.

Uppgifter, bland annat från en rysk regeringskontrollerad tankesmedja, gör gällande att Kreml planerade en propagandakampanj för att uppmuntra amerikanska väljare att välja en president med mjukare inställning till Ryssland, med andra ord Donald Trump. När Hillary Clinton såg ut att gå mot valseger ska den ryska kampanjen ha fokuserat på att misstänkliggöra henne.

Rysslands president förnekar dock att hans regering skulle ha blanda sig i det amerikanska valet.

Enligt CNN Wire sade John Brennan, som tillsattes som CIA-chef när Barack Obama var president, också till underrättelseutskottet att Donald Trump kan ha brutit mot etablerat protokoll om han delade med sig av hemliga uppgifter till den ryske utrikesministern och USA-ambassadören vid ett möte i Vita huset i förra veckan.

Läs mer: ”Trump avslöjade hemlig information inför ryska gäster”

Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster, som var med vid det aktuella mötet, har förklarat att inga oegentligheter förekom då. Även utrikesminister Rex Tillerson har gått i god för att Trump visserligen diskuterade många ämnen med ryssarna vid mötet, men att det aldrig rörde sig om några hemliga eller känsliga uppgifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.