Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Församlingen hade fått vitt pulver på posten

En brittisk organisation som samlar information om hatbrott mot muslimer, Mama, besökte så sent som i fredags Muslim Welfare House som tros vara målet för den misstänkta attacken.

Orsaken var att man ville informera församlingen om hatbrott mot muslimer och om hur man kan skydda sig, särskilt under den heliga fastemånaden ramadan, skriver The Guardian.

Samlingslokalen har nyligen blivit utsatt för islamofobi och har fått vitt pulver med posten. Därför ska man ha skärpt vaksamheten och säkerheten.

Bland annat har man informerat församlingen om riskerna med att vara klädd på ett visst sätt så att man kan identifieras som muslim.

Ordföranden för Mama, Iman Atta, har sagt att muslimer är mer synliga under ramadan, och när större grupper samlas för att be på natten så är det viktigt att öka vaksamheten i samband med detta.

Området Finsbury Park där den misstänkta terroristattacken ägde rum ligger några kilometer norr om centrala London. Det är ett område som många andra har genomgått en snabb omvandling.

Under de senaste åren har det gått från att ha varit ganska ruffigt och fattigt, till att bli ett allt mer populärt och mångfacetterat område. Många som bor här har invandrarbakgrund och området kallas ibland för lilla Algeriet.

En teater öppnade här nyligen och det populära kafé- och snabbmatskedjor har flyttat in. Den populära Labourledaren Jeremy Corbyn bor i området. Det är också här som fotbollslaget Arsenal har sin hemmaplan Emirates stadium.

Det har varit oklart om den misstänkta attacken riktades mot besökare från Finsbury Park-moskén eller Muslim Welfare House eftersom de ligger i närheten av varandra.

Enligt Metro har det bekräftats att händelsen ägde rum utanför Muslim Welfare House på Seven Sisters Road. Finsbury Park-moskén ligger inte långt därifrån på St. Thomas’s Road.

Finsbury Park-moskén var på nittiotalet ett känt tillhåll för radikala islamister med kopplingar till den radikala imamen Abu Hamza som ska ha predikat här mellan åren 1997 och 2003, enligt AFP.

De nuvarande ledarna ska dock ha jobbat hårt för att tvätta bort extremiststämpeln och återetablera förtroendet för moskén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.