Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Forskare: Därför gömmer sig katter i papplådor

Foto: Alamy

Internet svämmar över av klipp på katter som gömmer sig i papplådor. Men var kommer denna kärlek till trånga lådor ifrån? Holländska forskare anser sig nu ha svaret.

Smala lådor, runda lådor, lådor i märkliga former. Så länge det är fysiskt möjligt så verkar katter närmast besatta av att tränga sig in och gömma sig i dem. Och enligt en forskargrupp vid universitetet i Utrecht handlar det bland annat om katternas uråldriga konflikträdsla i relationen med oss andra jordvarelser. Det skriver magasinet Wired.

Forskarna konstaterar att katter alltid haft en benägenhet att springa ifrån sina problem snarare än att vilja konfrontera dem. Denna oförmåga att utveckla strategier för konfliktlösning anses vara en bidragande orsak till att de tar varje chans att dra sig undan när det bjuds en lämplig papperslåda.

Men det kan även handla om det rakt motsatta. Katters jakt går oftast ut på överraskande attacker och där kan lådor erbjuda en plats att i lönndom bevaka sitt byte i väntan på rätt tillfälle för överfallet.

De holländska forskarna baserar sina slutsatser på en urvalsgrupp av 19 katter som placerades i en för dem ny miljö där omkring hälften fick tillgång till små trånga lådor. Mätutrustning kunde sedan visa att stressnivåerna sjönk avsevärt bland dessa katter jämfört med dem som inte hade samma möjlighet.

Katterna med tillgång till trånga lådor vande sig även snabbare vid den nya miljön och var även lugnare och mer intresserade i umgänget med människor.

Ytterligare en tänkbar förklaring till katters förkärlek för trånga utrymmen ges i en studie av det amerikanska vetenskapsrådet från 2006. Denna visar att, medan människor generellt trivs bäst vid temperaturer runt 20 grader, har huskatter en så kallad "termoneutral zon" mellan 30 och 36 grader.

Det innebär att de inom detta temperatur-interval varken behöver generera extra värme genom rörelse eller göra sig av med kroppsvärme för att känna sig bekväma. I och med att de flesta huskatter tvingas rätta sig efter sina mänskliga värdars preferenser när det gäller innetemperatur kan små trånga utrymmen erbjuda en möjlighet att hålla sig lite extra varm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.