Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-fns-migrationspakt-trollades-av-hogerextremister/

Världen

Forskare: FN:s migrationspakt trollades av högerextremister

FN:s högkvarter i New York.
FN:s högkvarter i New York. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att det blev så många avhopp från FN:s icke-bindande ramverk om migration i fjol kan ha berott på en samordnad nätkampanj från högerextrema och islamkritiska aktivister. Det menar forskare på ISD, ett internationellt institut som granskar extremism på nätet.

Anders Bolling
Rätta artikel

Det som skedde var märkligt, rent sakligt. Att Trumps USA inte var med på tåget förvånade få, och att Ungern hoppade av kanske inte kom så oväntat. Men när Österrike i slutet av oktober meddelade att landet skulle dra sig ur höjdes ögonbryn på FN-tjänstemän och politiker i många länder. Och fler avhopp skulle komma.

Till slut röstade fem länder emot FN:s första globala ramverk om migration: USA, Israel, Ungern, Tjeckien och Polen. Tolv länder lade ner sina röster. Nio länder hade då bojkottat den konferens i början av december som knöt ihop säcken.

Innan dess hade alla dessa länder i 17 månader deltagit i förhandlingarna om saken utan att antyda att de inte gillade vad som sades. Och inga av de riktlinjer man formulerade var bindande. Det finns förvisso migrationsfrågor som väcker kontroverser, men alla var ense om att alla konkreta beslut fortsatt skulle vara nationella till hundra procent.

Processen kring migrationspakten utvecklades till ett politiskt drama som ingen hade förutspått. I Belgien orsakade den rent av ett bråk som ledde till att regeringen föll.

Ordföranden för konferensen i december, Louise Arbour, var mycket besviken över avhoppen men också genuint förvånad. Hon tyckte argumenten var ”absurda”.

– De grundas på antingen okunnighet eller missuppfattningar. En del säger att dokumentet är ett intrång i staters suveränitet. Men texten säger mycket tydligt att länderna beslutar självständigt, sade Arbour till DN.

Nu visar det sig att det överraskande höga politiska tonläget kring det till synes harmlösa dokumentet kan ha fått sin näring ur en samordnad nätkampanj från högerextrema och islamkritiska aktivister, som pressade regeringspartier att dra sig ur.

Det visar en granskning gjord av forskare på ISD, ett internationellt institut baserat i Storbritannien som granskar extremism på nätet, och som nyhetssajten Politico tagit del av.

ISD:s genomgång visar att nätaktivisterna spred felaktigheter och feltolkningar av ramverket i stor skala. Bland annat påstods, utan saklig grund, att det dokument FN höll på att utarbeta skulle tvinga länder att ta emot migranter.

Kampanjen – textinlägg, videor och namnlistor på forum, sajter och sociala medier – ska ha dragit i gång på allvar i oktober. Fram till dess hade FN-ramverket rönt föga uppmärksamhet, men därefter ”spelade högerextremister och högerpopulister en oproportionerligt stor roll” när det gällde att försöka påverka diskussionen om uppgörelsen, enligt ISD:s analys av inlägg i sociala medier.

Det framgick att exempelvis de italienska och österrikiska avhoppen föregåtts av tydligt stigande nätaktivitet kring migrationspakten från de högerextrema grupperna.

Forskarna menar att nätaktivismens snabba omsättning i politisk verklighet är ett exempel på hur en process kan kidnappas av ett globalt nätverk av nationalistiska och högerextrema aktivister.

Aktiviteterna leddes bland annat av populära Youtubeprofiler och ”influencers” som den österrikiska högerextremisten Martin Sellner.

– På grund av att invandringskritik har en så framträdande plats i den här typen av grupper var FN:s migrationsramverk något som kunde få i gång dessa grupper över hela världen, säger chefen för ISD:s enhet för digital analys Choe Colliver till Politico.

– Nationalistiska partier i hela världen utgör en särskild nisch, ett särskilt nätverk. Deras aktivister informerar varandra och anammar varandras politiska positioner, säger Ico Maly, som forskar om medier och politik vid universitetet i nederländska Tilburg, till samma sajt.

Läs mer: Många länder hoppar av FN-konferens om migration