Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-framgang-i-arbetet-med-vaccin-mot-nya-coronaviruset/

Världen

Forskare: Framgång i arbetet med vaccin mot nya coronaviruset

Öde tunnelbanevagn i Peking.
Öde tunnelbanevagn i Peking. Foto: Tomas Gunarsson

Brittiska forskare har gjort vad de själva betecknar som ett genombrott i arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Även om det kan blir för sent att påverka den pågående epidemin, kan det ha stor betydelse för eventuella framtida utbrott. 

Forskaren som leder Storbritanniens arbete med att ta fram ett vaccin mot coronavirus säger att hans team gjort ett betydelsefullt genombrott, som kan förkorta tiden det tar att få fram ett vaccin. 

– Konventionella metoder tar normalt minst två eller tre år innan du ens är på en klinik. Vi har fått fram en vaccinkandidat på laboratoriet på 14 dagar, säger professor Robin Shattock, chef för arbetet med vaccinet på Imperial College i London, till Sky News. 

Enligt Shattock är man nära att kunna börja testa vaccinet – på djur redan i början av nästa vecka, och därefter på människor. 

– Vi har förkortat den delen. Näst fas blir från tidiga djurtest till de första studierna på människor. Och vi tror att om vi får tillräckliga medel kan vi göra det inom några få månader, säger Shattock. 

För det rådande utbrottet kommer nog vaccinet inte att bli färdigprovat, men enligt Shattock kan det få stor effekt för eventuella nya utbrott och i det fall den nuvarande epidemin utvecklas till en global pandemi. 

– Det kan komma i en andra våg på global nivå, och då skulle ett vaccin vara mycket viktigt för att kunna tackla den. 

Forskare i Kina, USA, Australien och i Europa kämpar för att utveckla ett vaccin och samarbetar med varandra i ansträngningen för att skynda på processen, enligt Sky News. 

Även i Sverige pågår ett intensivt arbete med att ta fram ett vaccin, och enligt professor Matti Sällberg, som leder arbetet, är man ungefär lika långt framme som de brittiska forskarna. 

– Det framgår inte riktigt vad det är för typ av genombrott som de menar, men det handlar inte om tidsramen, för den jobbar vi alla inom, säger han.

Enligt Matti Sällberg är Robin Shattock en duktig forskare och det är mycket möjligt att de kommit på något klurigt.

Men även de svenska forskarna kan inom kort påbörja djurstudier. 

– Det ligger 2 till 6 veckor bort, och 2 till 3 veckor är inte alls omöjligt. Vi har en dialog med etikprövande myndigheter för att så snabbt som möjligt få tillstånd till djurstudier, säger Matti Sällberg. 

Att inom 6–9 månader från start kunna göra studier på människor är standard numera, och faktum är att det ofta är olika myndigheters godkännande av studier på människor och djur som är den begränsande faktorn, enligt Sällberg. 

Sedan vet man inte heller om den första ”vaccinkandidaten” kommer att bli ett fungerande vaccin, därför är det riskabelt att tala om ”lyckade tester” innan det är färdigt, menar Matti Sällberg. 

Storbritannien har lovat motsvarande omkring 250 miljoner kronor till CEPI, ett internationellt institut för forskning om epidemier, som startades 2017 med syftet att arbeta mot kriser av just den här typen.

Ytterligare omkring 250 miljoner har öronmärkts för forskning på det nya coronaviruset.

Under sars-utbrottet 2002–03, som även det orsakades av ett coronavirus, påbörjade man arbetet med att ta fram ett vaccin, men när epidemin dog ut rann allting ut i sanden. 

Nu hoppas forskarna att man verkligen färdigställer ett vaccin även om det visar sig bli för sent. Då skulle man kunna ha ett vaccin mot coronavirus ”på hyllan”.

Även om det inte alltid fungerar att återanvända vaccin mot nya virus så lär man sig så mycket genom arbetet att det kommer att gå mycket snabbare nästa gång, i synnerhet när det som nu är första gången som ett vaccin mot coronavirus tas fram. 

– Har man tur kanske man kan använda delar av komponenterna mot nästa virus, och det kommer nya utan tvekan, säger Matti Sällberg.