Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-kontroll-vid-gransen-stoppar-inte-coronasmittan/

Världen

Forskare: Kontroll vid gränsen stoppar inte coronasmittan

Foto: Inti ocon/AFP/TT

Det är i de närmaste omöjligt att hindra coronasmittan att ta sig in i ett land genom att kontrollera temperaturen på varje passagerare som ska ta sig in i landet. Det visar en studie som gjorts vid Imperial college i London.

Stängda gränser och hårda kontroller av dem som får komma in i landet är två metoder som använts av flera länder för att stoppa coronaviruset. Trots det har i princip varje land på jorden nåtts av smittan.

I en studie som publicerades i Nature 2006, alltså långt innan det nya coronaviruset uppstod, visar en forskargrupp från Imperial college i London, att kontroller vid gränsen bara kan skjuta upp ett utbrott, inte stoppa det.

Studien visar hur virusburna smittor rör sig över gränserna och återges tillsammans med flera andra i Frankfurter Allgemeine. I en simulering av hur smittor sprids visar forskarna att det viktigaste är att insatserna sätts in tidigt. En effektiv kontroll vid gränsen kan försena smittans spridning till det egna landet med några veckor förutsatt att det då bara finns några få fall i landet sedan tidigare. När utbrottet väl är igång är sådana insatser inte verkningsfulla.

Studien visar att med rätt åtgärder kan smittspridningen som mest skjutas fram med nästan två månader.

Enligt den modell som gruppen tagit fram kommer en kontroll av temperaturen hos passagerarna att missa 46 procent av dem som faktiskt bär på smittan. 

Detta eftersom många som har smittan i början inte visar några symtom och heller ingen feber.

En annan forskargrupp under ledning av Matteo Chinazzi har visat att Kinas stängning av Wuhan visserligen minskade hur smittan spreds vidare till övriga världen med 77 procent men alltså inte kunde stoppa den. Den hade redan börjat spridas internt i Kina och togs sedan vidare från andra kinesiska städer dit resenärer från Wuhan tagit sig innan stängningen var ett faktum.

Allt fler uppgifter visar också att smittan nådde Europa redan före nyår men då i form av enstaka fall som inte fick någon uppmärksamhet.

Enligt forskarna fungerar bara reserestriktioner i kombination med andra åtgärder som fysisk distansering och isolering.