Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskare-nya-coronaviruset-kan-ha-spritts-via-myrkotten/

Världen

Forskare: Nya coronaviruset kan ha spritts via myrkotten

Foto: Sakchai Lalit/AP

Däggdjuret myrkotten spred troligen det nya coronaviruset från fladdermöss till människan. Det uppger kinesiska forskare vid South China Agricultural University, rapporterar Reuters.

”Denna upptäckt kommer ha stor betydelse för att förebygga och kontrollera ursprunget av viruset”, skriver forskarna i ett uttalande enligt Reuters.

Myrkotten är utrotningshotad och ett av världens mest illegalt jagade djur, enligt Världsnaturfonden. De finns i Afrika söder om Sahara, samt i Sydasien och Sydostasien, bland annat i Pakistan, Nepal, Borneo och Filippinerna.  

I Kina är den eftertraktad för sitt fjäll, som tros ha medicinska egenskaper, och för köttet som anses vara en delikatess. Varje år smugglas därför myrkottar in i landet där kilopriset på myrkottsfjäll är flera tusen kronor på den kinesiska svarta marknaden. 

Nu har kinesiska forskare identifierat myrkotten som en potentiell mellanvärd för det nya coronaviruset som dödat mer än 600 människor i Kina och smittat tiotusentals, skriver Retuers. Efter att ha analyserat arvsmassan hos fler än tusen vilda djur, hittade forskarna genomsekvenser hos myrkottar som till 99 procent överensstämmer med dem hos smittade patienter, enligt den officiella kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Forskare har tidigare sagt att fladdermöss är den troliga smittkällan av viruset som har överförts till människor på djurmarknader i Wuhan. 

Andra forskare höjer dock ett varnade finger på universitets hemsida där man påtalar att faktiska uppgifter om studien inte har presenterats, bara resultatet. Vilket inte behöver innebära att nyheten inte är trovärdig, men i pressade lägen som detta, kan forskare kommunicera ut resultat innan de är tillräckligt testade, eller för att försöka göra sig ett namn.

Samtidigt fortsätter antalet smittade människor utanför Kina att stiga. Indonesiska myndigheter meddelade på fredagen att landet fått tre nya fall av smittade som skett i landet. Totalt är antalet smittade i Indonesien uppe i 33 fall, skriver Reuters. 

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset