Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Forskare sågar öppna kontorslandskap

Öppna kontorslandskap gör människor sjuka. Baksidorna består bland annat av stress, förkylningar och lägre produktivitet, enligt forskare i Australien.

I en genomgång av studier om hur moderna kontor påverkar människor har man funnit att övergången till öppna planlösningar är överväldigande negativ. I 90 procent av studierna fanns belägg för ogynnsamma effekter på hälsan.

Höga nivåer av stress och konflikter, förhöjt blodtryck och snabb personalomsättning var förknippade med öppna planlösningar, enligt Vinesh Oommen, som författat genomgången av studierna.

"Anställda möter en mängd problem som förlust av privatliv, tappad identitet, lägre arbetsproduktivitet, olika hälsofrågor, överstimulering och låg arbetstillfredsställelse när de arbetar i öppna arbetsmiljöer", skriver Oommen i senaste numret av Asia-Pacific Journal of Health Management.

Anställda plågades av osäkerhet, tillade han. De var hela tiden medvetna om att kolleger kunde se allt vad de gör på datorn samt avlyssna telefonsamtal.

Höga ljudnivåer ledde till försämrad koncentration och låg produktivitet. Dessutom ökade antalet konflikter på arbetsplatserna; när människor sitter så tätt inpå grannen kan även en ringande telefon väcka irritation.

Att bakterier och virus sprids lättare innebar också att sjukdomar som influensa slog till hårdare.

"Det uppskattas att organisationer kan spara upp till 20 procent i utvecklingskostnader när de skapar öppna arbetsmiljöer. Men utformningen av arbetsplatserna måste gå bortom kostnadssparande och även se till de anställdas mångfacetterade sociala och psykologiska behov", skriver Oommen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.