Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Forskare varnar för socker

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brittiska forskare varnar och säger att sockerkonsumtionen måste ner ytterligare. Enligt forskarna bör socker inte utgöra mer än tre procent av det dagliga intaget av energi.

– I praktiken handlar det om att äta så lite läsk och godis som möjligt, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

Det nya budet är en signifikant minskning från Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendation om fem procent.

Konsumtion av socker är den främsta orsaken till karies och samhällets kostnader för tandvården står för mellan fem och tio procent av de totala hälsovårdskostnaderna i industrialiserade länder, säger forskarna till BBC News.

Om sockerintaget inte ska överstiga fem procent av det dagliga energiintaget bör kvinnor inte äta mer än motsvarande fem till sex teskedar socker per dag, medan män får sätta i sig som mest sju till åtta teskedar.

I svenska Livsmedelsverkets rekommendation ligger sockerintaget på tio procent av det dagliga energiintaget. Det motsvarar ungefär 50 gram per dag, eller motsvarande en halv liter läsk.

Enligt Anna Karin Lindroos bygger deras siffra på de nya nordiska näringsrekommendationerna som kom tidigare i år. Där har man vägt samman den senaste forskningen.

– Jag tror att de brittiska forskarna medvetet sticker ut hakan för att få igång en diskussion. Man vet att det finns ett samband mellan sockerintag och karies. I Sverige ökar det i vissa grupper och det är bekymmersamt, säger hon.

Anna Karin Lindroos tycker inte man ska hänga upp sig för mycket på enskilda livsmedels sockerhalt utan i stället tänka på hur man äter generellt. Bra tips är att till exempel bara äta godis på lördagar, hålla igen på andra sötsaker samt undvika att småäta.

– Det är helheten som räknas. Men vi håller med om att många äter alldeles för mycket socker, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.