Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forskningsrapport-kopplar-kubanska-ljudattacker-till-bekampning-av-zika-virus/

Världen

Forskningsrapport kopplar kubanska ”ljudattacker” till bekämpning av zika-virus

Foto: Desmond Boylan/AP

En forskningsrapport lanserar teorin om att insektsmedel kan ligga bakom de fysiska besvär som främst amerikanska och kanadensiska diplomater i Kuba fått. Lidandet har börjat med att de hört oljud vilket tidigare väckt misstankar om att kubanska myndigheter skulle ha utfört någon form av ljudattacker mot ambassadpersonal.

De mystiska symptom som ett 40-tal amerikanska och kanadensiska diplomater och deras familjemedlemmar fått i Kuba har kallats Havannasyndromet och gäckat vetenskapen sedan det noterades i slutet av 2016. Åkomman präglas av att den drabbade inledningsvis hör ett gällt ljud som senare följs av hjärnskakningsliknande symptom som yrsel, illamående, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.

På grund av ljudet har allehanda utredningar och undersökningar genomförts för att se om Kuba möjligen har utvecklat något slags utrustning som skickar skadligt ljud. Ingen ljudteori har gett riktigt tillfredställande svar, inte heller den om att Havannasyndromet skulle ha orsakats av inspelningar av en speciell sorts syrsa.

Den färska rapporten från forskare i Kanada är beställd av landets utrikesdepartement och framför en teori om att besvären ska ha orsakats av ett nervgift, närmare bestämt ett ämne i ett insektsmedel som Kuba ska ha använt för att förhindra spridandet av zika-virus. 26 drabbade kanadensare och en kontrollgrupp ingick i studien som omfattade ett brett fält undersökningsmetoder.

Foto: Ramon Espinosa/AP

Forskarna noterade flera funktionella och strukturella försämringar i hjärnan hos de drabbade, däribland på blod-hjärnbarriären, rumsminnet och flera andra delar av hjärnan. Blodanalyser visade också på sänkt aktivitet med enzymet kolinesteras som bryter ner en signalsubstans mellan nerver och muskler. 

I blodet hittades också ett ämne som utgör grunden i många insektsmedel och som hämmar just kolinesteras-enzymet. Det är numera välkänt att Kuba vidtog kraftiga åtgärder med insektsmedel mot zika-virusbärande myggor under perioden som föregick det plötsligt uppkomna Havannasyndromet – krafttagen gjordes för att stoppa ett veritabelt utbrott av smittan som avslöjades först 2017, ett år efter att det internationella nödläget hävts.

Läs mer: Mystiska ljudet tillbaka på ambassad i Kuba