Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Förslag om syrisk samlingsregering

Ryssland och övriga stormakter som ska delta i den internationella Syrienkonferensen i Genève på lördag har meddelat FN-sändebudet Kofi Annan att de stöder hans förslag om en nationell samlingsregering, med deltagare från både regimen och oppositionen.

I förslaget sägs att personer som anses underminera samlingsregeringen bör utelämnas, säger diplomater till Reuters. Enligt källorna åsyftas president Bashar al-Assad, även om det inte sägs rakt ut i Annans förslag.

Förslaget om att bilda en nationell samlingsregering i Syrien är en av huvudpunkterna vid den internationella konferensen som syftar till att försöka få ett slut på våldet i Syrien. Kofi Annan har bjudit in de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet samt Turkiet, EU, Irak, Kuwait och Qatar.

"Den skulle kunna utgöras av nuvarande regeringsmedlemmar, oppositionen och andra, men bör utesluta dem vars medverkan eller närvaro skulle äventyra dess trovärdighet, eller skada utsikterna till försoning och stabilitet", sade en diplomat som sammanfattade Annans förslag, på villkor att inte nämnas med namn.

Diplomaten tillade att tanken på att utesluta vissa personer är en klar hänvisning till Syriens president Bashar al-Assad, även om det inte sägs rakt ut i förslaget att al-Assad inte kan ingå i en samlingsregering.

Flera diplomater tolkade Rysslands accepterande av Annans förslag som en signal om att Moskva bytt ståndpunkt, men menade att det är oklart om det även betyder att Ryssland är redo att överge sin allierade al-Assad. Moskva har tidigare sagt att al-Assad inte måste sitta kvar vid makten till vilket pris som helst, men att ett beslut om hans eventuella avgång måste komma från det syriska folket, och inte genom påtryckningar utifrån.

Ett av länderna som inte fått inbjudan till konferensen i Genève är Iran. Landets FN-sändebud Mohammad Khazaee sade att Teheran är redo att hjälpa Kofi Annan att få slut på krisen i Syrien, men att om vissa länder inte vill ha Iran med på mötet "så är det deras problem".

USA, Storbritannien och Frankrike har anklagat Iran för att hjälpa regimen i Syrien att begå grymheter i kampen för att slå ner det 16 månader gamla upproret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.