Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Förslag på asylläger avvisas av Tunisien

Chahed och Merkel.
Chahed och Merkel. Foto: STEFFI LOOS

Angela Merkel vill att båtflyktingar som räddats på Medelhavet ska kunna skickas tillbaka till läger i Nordafrika för att därifrån söka asyl i EU. Men förslaget får nobben av Tunisiens premiärminister Youssef Chahed, som på tisdagen besökte förbundskanslern i Berlin.

Relationerna mellan Tyskland och Tunisien har varit ansträngda sedan det stod klart att gärningsmannen bakom julmarknadsattentatet i Berlin, den 24-årige Anis Amri, var tunisisk medborgare. Trots att Amri fått avslag på sin asylansökan och väntade på utvisning ville hemlandet inte ta emot honom då han saknade giltiga identitetshandlingar, något som väckte stor upprördhet i Tyskland. Det är mot den bakgrunden som förbundskanslern på tisdagen välkomnade Tunisiens premiärminister Youssef Chahed i Berlin. Budskapet från Angela Merkel – som varit hårt pressad av terrordådet – var glasklart: Den tunisiska regeringen måste göra mer för att snabbt ta tillbaka medborgare som fått avslag på sin asylansökan.

– Men vi måste säga det tydligt: För den som inte lämnar landet frivilligt – då får det ske ofrivilligt, sade hon under en presskonferens.

– Om det talar vi med den tunisiska regeringen.

I utbyte ska Tyskland bistå Tunisien med finansiellt stöd och insatser vad gäller utbildning och arbetstillfällen. De båda regeringscheferna utbytte vänskapsord och betonade viljan till samarbete. Chahed gjorde dock klart att han anser att de tunisiska myndigheterna agerat korrekt i fallet Anis Amri.

– En sak ska sägas rakt ut. De tunisiska myndigheterna har inte gjort några fel, sade han i en intervju med tidningen Bild som publicerades kort före Berlinresan.

Amri ska enligt premiärminister ha radikaliserats i Italien och inte i hemlandet.

– När Amri lämnade Tunisien 2011 var han ingen terrorist. Det fanns inga tecken på att han radikaliserats, sade Chahed som under tisdagen även besökte attentatsplatsen vid Breitscheidplatz i Berlin.

Angela Merkels förhoppning var även att inleda diskussioner om att få till stånd ett liknande flyktingavtal med Tunisien som det EU tecknade med Turkiet för snart ett år sedan. Merkel vill att EU ska kunna skicka tillbaka båtflytningar som kommit över Medelhavet till Nordafrika, och att det i Tunisien upprättas ett slags asylcenter varifrån flyktingar ska kunna ansöka om asyl direkt i EU. Några sådana diskussioner fördes dock inte under tisdagen, uppgav Merkel. Chahed klargjorde i intervjun i Bild att han inte är intresserad av någon sådan uppgörelse. Tunisien är en ung demokrati, och landet saknar kapacitet för att upprätta sådana flyktingläger, var budskapet från premiärministern. Han vädjade också till omvärlden att ha förståelse för den svåra politiska situation som råder i landet, sex år efter att den arabiska våren ritade om den politiska spelplanen.

Stephan Mayer, inrikespolitisk talesperson för de konservativa regeringspartierna CDU och CSU, underströk dock vad han såg som Tunisiens ansvar.

– Naturligtvis måste premiärminister Chahed svara för vad hans regering gör för att förhindra att så många tunisier lämnar sitt land eller låter sig radikaliseras, sade han till redaktionsnätverket RND.

Förslaget kritiseras av människorättsorganisationer och vänsteroppositionen. Miljöpartiet Die Grünes ledare kallade det för en ”smutsig flyktinguppgörelse” och Amnesty International kritiserade nyligen den tunisiska säkerhetstjänsten för att använda övervåld och tortyr i kampen mot terrorismen.

Fakta. Skärpt flyktingpolitik

Just nu finns 1 500 tunisiska medborgare i Tyskland som fått besked om att de måste lämna landet. Förra året utvisades 116 tunisier från Tyskland.

Förbundskansler Angela Merkel kommer att resa till Tunisien senare i vår för att fortsätta diskussionerna om återtagandet.

Mötet med Tunisiens premiärminister Youssef Chahed sker några dagar efter att Merkel presenterade ett stort paket för att öka antalet utvisningar av personer som fått avslag på sin asylansökan, vilket markerar ännu en åtstramning av den tyska asylpolitiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.