Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsokte-fa-tag-att-spara-ur-kan-vara-brexitprotest/

Världen

Försökte få tåg att spåra ur – kan vara Brexitprotest

Två föremål som placerats på spåren på två olika platser i Storbritannien kunde ha fått svåra konsekvenser. Brittisk transportpolis sa på tisdagen att sabotageförsöken kan ha med Storbritanniens utträde ur EU att göra.

Rätta artikel

De båda försöken att sabotera tågtrafiken inträffade nära Yaxley i Cambridgeshire och Netherfield i Nottinghamshire den 21 respektive 27 mars, skriver den brittiska transportpolisen på sin sajt.

Polisen säger inte vilken form av föremål det rörde sig om men båda upptäcktes av personal från Network Rail innan något tåg hann köra på dem.

– Det rörde sig om allvarliga och avsiktliga försök där någon ville utföra ett omfattande sabotage och störningar av Storbritanniens järnvägar, säger Sean O’Callaghan vid transportpolisen i uttalandet.

O’Callaghan säger också att föremålen inte var tänkta att skada själva järnvägen utan var placerade där för att försena trafiken.

– Vår första bedömning är att det har med Storbritanniens utträde ur EU att göra, säger Sean O’Callaghan utan att gå in på vad som fått polisen att dra den slutsatsen.