Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsta-coronadodsfallet-i-hongkong/

Världen

Första coronadödsfallet i Hongkong

Människor med ansiktsmask evakueras från Wuhans internationella flygplats.
Människor med ansiktsmask evakueras från Wuhans internationella flygplats. Foto: Arek Rataj/AP

Det nya coronaviruset har skördat sitt första offer i Hongkong. Det är det andra dödsfallet i sjukdomen utanför Fastlandskina.

I Peking har politikerna erkänt brister i hanteringen av smittan.

TT Text

Myndigheterna i Hongkong meddelar att det är en 39-årig man som hade en underliggande sjukdom som avlidit i sviterna av det nya coronaviruset.

Sedan tidigare har en 44-årig kinesisk man avlidit i sjukdomen i Filippinerna. Det är de enda dödsfallen som hittills registrerats utanför Fastlandskina.

Antalet smittade av coronaviruset i Kina har nu stigit till drygt 20.600, enligt uppdaterade siffror från landets hälsomyndighet. De allra flesta befinner sig i Hubeiprovinsen.

I ett försök att begränsa smittan har politbyrån, kommunistpartiets mäktiga verkställande utskott, uppmanat till förbättringar i den nationella beredskapsplanen. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina kommer detta efter att politbyrån erkänt brister och oväntade hinder som kommit fram i bekämpningen av viruset.

Politbyrån betonar även nödvändigheten i att stärka övervakningen av marknader, samt att resolut förbjuda och stänga ner illegal handel och marknader för vilda djur.

Men för att få bukt med smittan efterlyser Kina mer sjukvårdsmaterial. Myndigheterna i provinser med sammanlagt över 300 miljoner invånare har beordrat samtliga människor att bära ansiktsmasker. Men i landet råder akut brist på masker och fabriker i landet kan bara få fram runt 20 miljoner masker per dag.

Landet har börjat importera masker från bland annat Europa och USA och enligt Kinas utrikesdepartement har bland att Sydkorea, Japan, Kazakstan och Ungern donerat sjukvårdsmaterial. På måndagen levererade Malaysia 500.000 par handskar till den kinesiska vården.

Under måndagen rapporterades 64 nya dödsfall i Kina, 48 av dem i staden Wuhan. Den officiella dödssiffran är nu uppe i 427, inklusive de två som avlidit utanför Fastlandskina.

Viruset har spridits till fler än 24 länder, trots att många regeringar infört reseförbud från Kina.

Bland annat satte Japan på tisdagen 3.500 personer i karantän på kryssningsfartyget ”Diamond Princess”, efter att två personer som rest med båten testats positivt för viruset. De 2.500 passagerarna och 1.000 besättningsmännen ska nu kontrolleras innan de får lämna fartyget, som ligger i hamnen i Yokohama.

Läs mer: 

Det här vet vi om det nya coronaviruset 

Marianne Björklund: Vikten av politisk stabilitet kan ha försenat åtgärder mot virus