Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsta-dodsfallet-i-det-nya-coronaviruset-utanfor-kina/

Världen

Första dödsfallet i det nya coronaviruset utanför Kina

En arbetare desinfekterar en kontorsbyggnad i Qingdao i Shangdonprovinsen.
En arbetare desinfekterar en kontorsbyggnad i Qingdao i Shangdonprovinsen. Foto: Chinatopix/AP

Det första dödsfallet i det nya coronaviruset utanför Kina har inträffat. En 44-årig kinesisk man har avlidit i Filippinerna, rapporterar landets sjukvårdsdepartement.

Den totala dödssiffran är nu uppe i över 362 personer.

Samtidigt kommer uppgifter om en effektiv behandling av virusinfektionen. 

Den avlidna mannen utvecklade svår lunginflammation efter att ha tagits in för vård, enligt ett uttalande, och avled senare på ett sjukhus i Manila. 44-åringen är det första rapporterade dödsfallet utanför Kina, enligt Världshälsoorganisationen WHO. 

Mannen kom från Wuhan i Hubeiprovinsen, där viruset först upptäcktes. Han anlände till Filippinerna via Hongkong den 21 januari tillsammans med en 38-årig kinesisk kvinna som blev den första att testas positivt för viruset i Filippinerna.

Efter dödsfallet utvidgade Filippinerna reserestriktioner från Kina att omfatta hela landet. Förut gällde detta bara personer som har besökt Hubeiprovinsen. Även resande från Macau och Hongkong stoppas. 

Ett flertal andra länder har också infört inreseförbud för utländska besökare som kommer från Kina, bland annat USA, Australien, Japan och Italien, och ett stort antal flygbolag har ställt in alla avgångar till Kina.

WHO har avrått mot sådana åtgärder, eftersom de riskerar att ha negativ effekt på landets ekonomi och hindra spridning av viktig information. Kina, som är världens näst största ekonomi, har redan känt av en nedgång, rapporterar Reuters. 

Landets centralbank uppgav på söndagen att man tänker öppna börshandeln i dag, måndag, då det förlängda kinesiska nyårsfirandet är över. Man avsätter motsvarande nästan 174 miljarder dollar till kinesiska företag som drabbats av nedgången i ekonomin. 

I Kina fortsätter antalet smittade att stiga. På ett dygn har ytterligare 2.590 fall konstaterats, och i den värst drabbade Hubeiprovinsen har ytterligare 56 personer avlidit. Den sammanlagda dödssiffran är nu 362, enligt kinesiska hälsomyndigheter.  

Totalt har fler än 16.700 personer nu bekräftas vara smittade i Kina.

I staden Wenzhou i östra Kina har myndigheterna infört utegångsförbud för att hejda spridningen av viruset, rapporterar AFP. Alla vägar har stängts av och skolor samt offentliga kontor håller stängt. Från och med den 8 februari blir det endast tillåtet för en familjemedlem i taget att gå ut varannan dag för att till exempel handla mat. 

Flera länder fortsätter att massevakuera sina medborgare från Wuhan. På söndagen landade vid 21-tiden ett tiotal svenskar i Sverige efter att ha blivit evakuerade från Wuhan via Frankrike. Enligt utrikesdepartementet (UD) flögs de från Wuhan i fransk regi tillsammans med hundratals europeiska medborgare. 

Efter en begäran från svenska Folkhälsomyndigheten om ett klargörande kring huruvida det nya coronaviruset sprids under inkubationstiden, kommenterade WHO frågan på Twitter. 

Där förstärker man tidigare bedömning om att viruset huvudsakligen sprids av människor med redan utvecklade symptom. Man skriver även att man är medveten om enstaka fall som påstås ha varit smittsamma även under inkubationstiden.

Samtidigt kommer rapporter om att läkare i Thailand gjort viktiga framsteg i att hitta ett botemedel. Enligt thailändska hälsomyndigheter har man uppnått goda resultat genom att kombinera två bromsmediciner för hiv och ett läkemedel mot virus. 

Patienten var i kritiskt tillstånd när behandlingen påbörjades, uppger läkaren Kriangsak Attipornwanich vid Rijavithi Hospital, och ska 48 timmar senare ha mått betydligt bättre. Ett test för virus ska också ha varit negativt. 

– Det här är inte botemedlet, men patientens tillstånd har förbättrats avsevärt. Från att ha testats positivt i tio dagar, till att testresultatet visade negativt inom 48 timmar av vår behandling, säger Kriangsak Attipornwanich.

I behandlingen har man följt internationell praxis, försäkrar generaldirektören för Thailands sjukvårdsdepartement Somsak Akkslim, samt att det är alldeles för tidigt att tillämpa behandlingen i större skala. 

Läs mer: Amina Manzoor: Nästa pandemi kan vänta runt hörnet och vi vet inte hur allvarlig den blir