Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsta-siffrorna-pa-vag-i-finland/

Världen

S vann valet i Finland – svår regeringsbildning väntar

01:28. Socialdemokraternas Antti Rinne utropar seger i det finländska valet med minsta möjliga marginal före Sannfinländarna. Regeringsledande Centern gör ett jättetapp.

De rödgröna gick starkt framåt i söndagens finländska riksdagsval medan det tidigare regeringspartiet Centern gjorde ett katastrofval. När alla rösterna var räknade strax före midnatt svensk tid stod Socialdemokraterna som segrare.

– Det blir en besvärlig regeringsbildning, konstaterade Vänsterförbundets Li Andersson som är en möjlig regeringspartner.

Rätta artikel

Finland ser inte ut att få en tydlig regeringskonstellation. När alla rösterna var räknade hade inget parti fått mer än 20 procent av rösterna och det kommer sannolikt att krävas minst fyra partier för en regeringsbildning.

De stora vinnarna är De Gröna, som ökar med 5 mandat, och Socialdemokraterna som ökar med 6 mandat och när fyra procent av rösterna återstod att räkna utropade sig Socialdemokraterna till segrare. En dryg timma senare stod också klart att partiet blivit störst.

Partiet har bland annat gått till val på att ta itu med de offentliga finanserna som skurits ned sedan finanskrisen.

En annan vinnare är kvinnorna som ser ut att bli fler än på mycket länge i den nya riksdagen.  

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AFP

Samtidigt som det var mycket jämnt mellan Socialdemokraterna och Sannfinländarna var den stora överraskningen att det tidigare regeringspartiet, Centern, gjorde ett katastrofval, det sämsta sedan 1917. Den tidigare statsministern Juhan Sipilä (C), som avgick den 8 mars, ville på söndagen inte säga något om sin framtid.

Partiet ser ut att tappa 18 platser i riksdagen.

Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne var mer hoppfull:

– Jag hoppas att vi kan få till en ny regering snabbt med tanke på EU-valet och Brexit. Men inget är säkert, sa Antti Rinne till Hufvudstadsbladet.

200 riksdagsplatser står på spel och det största partiet är det som inleder sonderingsarbetet för en ny regering.

Läget i procent och mandat klockan 23.50 på söndagskvällen var följande. Förändringen gentemot förra valet inom parantes:

Socialdemokraterna, SDP, 17,7 procent, 40 (+6)

Sannfinländarna, PS, 17,5 procent, 39 (+1)

Samlingspartiet, KOK, 17,0 procent, 38 (0)

Centern, KESK, 13,8 procent, 31 (-18)

De Gröna, VIHR, 11,5 procent, 20 (+5)

Vänsterförbundet, VAS, 8,2 procent, 16 (+4)

Svenska Folkpartiet, RKP, 4,5 procent, 9 (0)

Kristdemokraterna, KD, 3,9 procent, 5 (0)

Övriga partiet, 2,9 procent, 2 (+1)

Valdeltagandet var högt med finländska mått mätt, 72 procent, vilket är en liten ökning gentemot förra riksdagsvalet.

På söndagskvällen var Samlingspartiets Petteri Orpo mycket hoppfull och att han var nöjd med de första siffrorna och fortfarande hoppades på att partiet ska kunna erövra statsministerposten. Så ser det dock inte ut att bli.

– Folk vill ha en tolerant och vidsynt politik och en ansvarsfull ekonomisk politik, sa Orpo.

Ett parti som är på väg att öka är De Gröna som liksom andra partier med unga partiledare såg en tydlig ökning av antalet mandat under valkvällen:

– Jag hoppas att de unga har röstat, det är där vi har vårt stöd. Jag är mycket nöjd med ökningen, säger Pekka Haavisto, ordförande för De Gröna.

Också Vänsterförbundets ordförande Li Andersson som fick över 20.000 personröster – näst mest av alla – var glad:

– Det blir en besvärlig regeringsbildning och det blir svåra förhandlingar, ungefär som 2011. Vår utgångspunkt är att det blir Socialdemokraterna som blir regeringsbildare, det skulle underlätta våra förhandlingar. För oss är det viktigt att få en plats i regeringen, säger Li Andersson.

Den stora frågan inför kvällens val har varit hur många mandat invandringsfientliga Sannfinländarna skulle komma att ta. Partiet har också profilerat sig i klimatfrågan genom sin ordförande Jussi Halla-aho som kallar oron kring klimatet för ”klimathysteri” och därmed försöker locka klimatskeptiska väljare.

Halla-aho har ställt dem som han pekat ut som ”etablissemanget” mot ”vanligt folk” och gjort klimatfrågan till en ekonomisk fråga där han målar ut den breda massan som de stora förlorarna.

”Tsunami, tsunami”, skanderade Sannfinländarna på valkvällen, skriver Hufvudstadsbladet. Partiets väljarstöd är på samma nivå som 2015 – trots att partiet splittrats i två. Den andra delen, Blå framtid, fick bara en procent av rösterna och inget mandat.

Söndagens val genomfördes i skuggan av att Finlands regering under statsminister Juhan Sipilä (C) avgick den 8 mars i år efter nästan fyra år vid makten. Detta sedan regeringens stora social- och hälsovårdsreform fallit. Centern hade då regerat tillsammans med nationalkonservativa Blå framtid, som är resterna av de ursprungliga Sannfinländarna, och högerpartiet Samlingspartiet.