Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Förstod inte att han filmade mördaren

Bild tagen från NRK:s video.
Bild tagen från NRK:s video. Foto: Marius Arnesen / Scanpix
En NRK-fotograf fångade mördaren på bild medan dödandet pågick. Men Marius Andersen förstod inte själv vad han såg. ”Det är inte omöjligt att jag trodde att han var polis”, säger han till VG.

Filmsekvensen visar en man stående på strandkanten, iklädd polisuniform.

I handen har han ett gevärsliknande vapen. Runt sig har han högar av livlösa människokroppar.

Marius Andersen, NRK-fotografen som filmade, berättar:

– Vi var egentligen på väg för att ta översiktsbilder på regeringskvarteret när vi blev skickade till Utöya. Vi visste inte vad som hade skett där annat än att det rapporterades om skottlossning, säger han till VG.

När de anlände filmade han först ungdomarnas tältläger, men gav snart upp den idén.

– Det var helt tomt där. Då lyfte jag blicken mot sjön och såg många som simmade och befann sig i vattnet. Jag tyckte att det såg ut som att de simmade från land och ut i Tyrifjorden. Då tänkte jag att här har det skett något fruktansvärt.

Kort dessförinnan hade de sett en grupp poliser som tog sig i land på andra sidan av ön. När Andersen sedan riktade kameran mot gärningsmannen, visste han inte vad han filmade.

– Jag kommer inte ihåg om jag faktiskt såg han som sköt, men det är inte omöjligt att jag trodde att han också var polis, eftersom att han var klädd som dem.

Först när de kom tillbaka till NRK:s huvudkontor förstod han vad han hade fångat på film.

– Det verkar som att han fortfarande sköt ungdomar när polisen anlände på andra sidan. I efterhand är det otroligt overkligt att tänka att vi var så nära, säger Marius Andersen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.