Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsvarsministern-kande-inte-till-hot-mot-ambassader/

Världen

Försvarsministern kände inte till hot mot ambassader

USA:s försvarsminister Mark Esper. Foto: Jim Watson/TT

USA:s president Donald Trump har berättigat mordet på Qassem Soleimani med att den iranska militärtoppen planerade en attack på fyra amerikanska ambassader. Någon sådan uppgift har inte försvarsministern Mark Esper tagit del av. 

– Jag har inte sett något vad gäller fyra ambassader, säger han i en intervju med CBS

Specifik information om ett ”nära förestående hot” mot amerikanska liv låg enligt Trumpadministrationen till grund för militärinsatsen som slutade i att Qassem Soleimani dödades förra veckan. 

Men bara ett fåtal personer i Donald Trumps närmsta krets har fått ta del av informationen. Många har krävt att Trump specificerar vad hotet mot amerikanska liv bestod av, mot bakgrund av en alltjämt eskalerande diplomatisk situation mellan Iran och USA. 

Trump sade tidigare i veckan, i en intervju med Fox news Laura Ingraham, att hotet man tidigare hänvisat till gällde fyra amerikanska ambassader, men specificerade inte vilka det gällde. 

Den uppgiften känner inte heller USA:s försvarsminister Mark Esper till, medgav han i en intervju med CBS på söndagen. 

– Jag har inte sett något om fyra ambassader, säger han och fortsätter: 

– Jag delar presidentens bild att antagligen, min uppfattning är att det skulle ge sig på våra ambassader. De är det mest framstående skyltfönstret för amerikansk närvaro i ett land.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Robert O’brien betonade på söndagen att informationen som låg till grund för insatsen mot Soleimani var trovärdig. Han gav dock ingen djupare insikt vad gäller hotbilden mot amerikanska liv. 

– Det är alltid svårt, även med den utsökta information vi har, att veta exakt var målen är. Vi visste att det var hot mot amerikanska byggnader men att de var baser, ambassader, det är alltid svårt innan attackerna äger rum, säger O’brien.

Iran svarade i veckan på mordet på Soleimani genom att attackera två baser i Irak där amerikanska trupper var stationerade. Ingen dog i attackerna.

Läs mer: 

CNN: Militären visste om attacken mot baserna

USA försökte döda ytterligare en iransk toppmilitär