Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsvarsministern-militaren-star-pa-regeringens-sida/

Världen

Försvarsministern: Militären står på regeringens sida

Venezuelas president Nicolás Maduro och försvarsministern Vladimir Padrino López. Foto: Ariana Cubillos

Venezuelas försvarsminister kallade på tisdagen oppositionen för ”fascister som försöker skapa kaos och våld” i ett tv-sänt tal.

Vladimir Padrino López, som också är arméchef, framträdde i uniform med höga militärer omkring sig.

Rätta artikel

Padrino López uppmanade befolkningen att inte lyssna på oppositionen som han anklagade för att bedriva en desinformationskampanj i ett försök att föra Venezuela på fel vägar.

– Jag kräver att ni som söker kaos, anarki och våld slutar med det. Jag håller er ansvariga för en blodsutgjutelse som kan inträffa i Venezuela från och med nu.

Försvarsministerns tal kom bara en halvtimma efter det att ett bepansrat militärfordon kört in i en folkmassa, som angripit det med stenar och brandbomber, och träffat åtminstone en man som blev liggande på gatan där han togs om hand av andra demonstranter.

Padrino López kallade det uppror som just nu pågår i huvudstaden Caracas för ”en fascistisk opposition utan känsla för hemlandet och som vänder sig mot demokratin”.

– Vill ni vinna de väpnade styrkornas respekt så sluta med det ni gör. Eller tror ni att ni leker med barn? Underskatta inte de väpnade styrkorna, sa han också.

– Militären har en skyldighet gentemot konstitutionen att försvara hemlandet medan ni är dem som försöker dela landet och skapa motsatser.

Försvarsministerns framträdande var en styrkedemonstration för att visa att militären fortfarande står på den sittande presidentens sida. De soldater som har gått över till oppositionen, och tagit på sg en blå armbindel för att visa detta, är ännu så länge få.

Samtidigt som USA tydligt visar att man står på Juan Guaidós sida, genom uttalanden av president Donald Trump, vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo under tisdagen, har Kubas nya president Miguel Díaz-Canel Bermúdez lika tydligt ställt sig på den sittande presidenten Nicolas Madurós sida.

I ett inlägg på Twitter säger Kubas president att Kuba står bakom ”den legitima regeringen” och anklagar USA för att blanda sig i ”kuppförsöket”. Ryssland, som står på Madurós sida, anklagar oppositionen för att genom våldsamheter försöka dra in landets militär i gatustrider.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres manade båda sidor till återhållsamhet.

Läs mer: Militärfordon körde rätt in i demonstranter

Läs mer: Latinamerikaexpert om protesterna mot Maduro: ”Antalet dödsfall kan bli högt”

Henrik Brandão Jönsson: De kommer inte att lyckas störta Maduro