Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Försvunnen krönikör greps på flygplatsen

En kinesisk krönikör som i förra veckan försvann på väg till Hongkong greps redan innan han steg ombord på planet på flygplatsen i Peking. Uppgiften kommer från mannens advokat som säger att flygplatspolisen bekräftat saken.

Senast någon hörde från den 35-årige Jia Jia, med mer än 84 000 följare på Twitter, var hans fru på kvällen den 15 mars. Hon fick då ett samtal från honom, efter att han sagt att han gått igenom pass- och säkerhetskontrollen på flygplatsen. Tre timmar senare skulle han anlända till Hongkong.

När han inte dök upp till en avtalad lunch dagen därpå anmäldes han som försvunnen.

Människorättsorganisationer och medier i Hongkong satte snart hans försvinnande i samband med ett öppet brev som publicerades den 4 mars, strax innan Folkkongressen, Kinas parlament, samlades i Peking. I brevet uppmanar lojala partimedlemmar partiordföranden Xi Jinping att avgå.

Det inleds med beröm för Xi:s kampanj mot korrupta partifunktionärer, men byter snart ton.

”Hur som helst kamrat Xi Jinping, vi har inget annat val än att peka på just detta: exakt för att du samlat all makt i dina egna händer och fattar besluten direkt, så står vi nu inför exempellösa problem och kriser på politiska, ekonomiska, ideologiska och kulturella områden”, lyder ett stycke.

Brevet fortsätter med klander för att Xi Jinping i februari gjorde studiebesök på några av Kinas största redaktioner och då påpekade att han kräver lojal lydnad av dem. Han kritiseras för att skapa en kult kring sin person, en skrämmande utveckling, enligt skriftställarna.

”De av oss som gått igenom kulturrevolutionen känner i hemlighet en oro”, skriver de.

Märkligt nog publicerades uppropet på en webbsida, Wujie News, med kopplingar till den kinesiska ledningen. Det raderades snabbt från sidan, men fick uppmärksamhet för sitt kritiska budskap i en tid när partitoppen försöker tysta all opposition i landet.

Krönikören Jia Jia hade, innan han försvann, förnekat att han själv haft något med brevet att göra. Däremot ringde han för att varna sin redaktörsvän Ouyang Hongliang, som är ansvarig för sajten.

Denne redaktör är nu också försvunnen, enligt vänner till honom som BBC talat med.

Krönikörens advokat har på sociala medier publicerat uppgiften att herr Jia är ”misstänkt för att vara inblandad i ett särskilt fall”, enligt polisen.

Sedan tidigare har fem bokförläggare i Hongkong gripits och förts till det kinesiska fastlandet. En av dem är svensken Gui Minhai, som tros ha förberett en bok om Xi Jinpings tidigare kärleksliv, som skulle säljas i Hongkong.

Han försvann i Thailand för fem månader sedan, och dök i januari gråtande upp i en kinesisk nyhetssändning och tvingades bekänna en gammal trafikolycka. Vad som hänt honom sedan dess är inte känt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.