Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Försvunnen lord dödförklarad – sonen tar farväl

Lord Lucan har 39 år efter sitt försvinnande dödförklarats av en brittisk domare. Han försvann efter mordet på familjens barnflicka. Det är hans son George Bingham, 48, som lämnat in en begäran om dödförklaring till domstolen.

Ett kapitel är därmed slut i en historia inom Londonsocieteten med en massa obesvarade frågor.

– Jag gifte mig i år. Jag har inlett en ny bana i min karriär. Det var ett trevligt tillfälle att säga farväl till ett väldigt avlägset förflutet, sade Bingham på en presskonferens på onsdagen.

Teorierna har flödat sedan lorden försvann efter mordet på barnflickan Sandra Rivett, som slogs ihjäl i hans exhustrus lägenhet i London. Fallet blev känt över hela världen efter att hans bloddränkta bil hittades övergiven nära kusten.

Sedan dess har det funnits många påståenden om att han setts på en rad platser, allt från södra Afrika till Nya Zeeland.

En av teorierna är att han av misstag slog ihjäl barnflickan i tron att han gav sig på sin frånskilda hustru. Hon har sagt att hon slogs med en inkräktare i mörkret sedan hon hört ljud från bottenvåningen.

En annan historia berättades av en gammal vän till lord Lucan i förra veckan. Enligt denne begick lorden självmord och lämnades som föda åt en tiger i en djurpark, för att undvika att lämna bevis för sin död och överlåta sitt gods till exhustrun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.