Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/forsvunnen-norsk-miljardarsfrus-make-gripen/

Världen

Tom Hagen gripen – misstänks för mord eller medhjälp till mord på hustrun

01:11. 18 månader efter att Anne-Elisabeth Hagen anmäldes försvunnen har hennes make, Tom Hagen, nu gripits av polisen misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord.

Den norska miljardären Tom Hagen greps under tisdagen misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin hustru Anne-Elisabeth Hagen. 

– Det är ett resultat av en bred efterforskning där bevisen styrkts över tid, sa Ida Melbo Øystese, polismästare i polisdistrikt Øst under en presskonferens.

Beslutet att häkta Tom Hagen meddelades under en presskonferens på tisdagsmorgonen. Hagen hade tidigare samma dag gripits när han var på väg till sitt arbete, enligt norska VG. 

– I det här skedet är det viktigt för mig att betona att även om Tom Hagen nu officiellt är misstänkt är saken fortfarande under utredning. Det finns flera obesvarade frågor som polisen kommer att arbeta med, sa Ida Melbo Øystese.

Att den 70-åriga Tom Hagen, som är en av Norges rikaste män, nu är häktad innebär en tydlig vändning i ett komplicerat fall som pågått i över ett år.

Tekniker på plats vid paret Hagens bostad i Løreskog.
Tekniker på plats vid paret Hagens bostad i Løreskog. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Anne-Elisabeth Hagen hördes senaste gången den 31 oktober 2018 och rapporterades försvunnen senare samma dag efter att Tom Hagen påstått sig ha hittat ett kidnappningsbrev på dåligt skriven norska. 

Teorin var länge att hon kidnappats för ekonomisk utpressning och de påstådda kidnapparna beskrevs som att de krävt motsvarande nio miljoner euro i kryptovalutan Monero i ersättning för att släppa Anne-Elisabeth Hagen. 

Polisen bedrev länge en topphemlig operation och höll tyst om fallet som blev känt för allmänheten först den 9 januari när polisen gick ut med uppgifterna. Detta eftersom man var rädd att Anne-Elisabeth Hagen skulle utsättas för repressalier om fallet blev känt. 

Anne-Elisabeth Hagen försvann för ett och ett halvt år sedan.
Anne-Elisabeth Hagen försvann för ett och ett halvt år sedan. Foto: Ole Berg-Rusten/TT

Till slut, efter flera månader utan livstecken från Anne-Elisabeth Hagen, valde man dock att gå ut med information i hopp om att få in iakttagelser från allmänheten. Flera norska medier ska enligt VG under denna period ha känt till fallet, men valt att inte publicera information om händelsen på uppmaning från polisen. 

Familjen och polisen kontaktades vid flera tillfällen av någon som påstod sig vara kidnapparen via olika digitala plattformer. Kontakten ska till största delen ha skett utan att familjen ska ha kunnat svara på meddelandena, enligt NRK.

I juni 2019 gick den norska polisen ut med information om att man ändrat huvudhypotes och nu i stället utgår från att Anne-Elisabeth Hagen mördats. Anledningen till detta var att det gått så lång tid utan att några livstecken synts, att de påstådda kidnapparna valt en så komplicerad metod för att få betalt på och att de verkat ointresserade av att kommunicera och få ta del av lösensumman.

– Vi har utgått ifrån att brottet haft ekonomisk vinning som syfte, men inte längre. Nu är hypotesen att Anne-Elisabeth Hagen blivit dödad, och att hon blivit bortförd för att dölja detta, menar förundersökningsledaren Tommy Brøske då under en presskonferens. 

Huset i Lørenskog utanför Oslo där Anne-Elisabeth Hagen försvann.
Huset i Lørenskog utanför Oslo där Anne-Elisabeth Hagen försvann. Foto: Lise Åserud/TT

Den 6 augusti uppgav familjens advokat Svein Holden att man ska ha haft kontakt med de misstänkta kidnapparna. Man hade dock fortsatt inga bevis för att Anne-Elisabeth Hagen levde.

Men nu påstår sig alltså norsk polis ha belägg för att Tom Hagen varit inblandad i Anne-Elisabeth Hagens försvinnande och han är alltså misstänkt för mord eller medhjälp till mord. Hagen kommer att hållas i förvar i fyra veckor, något man motiverar med risken att bevis kan komma att förstöras. Man vill dock inte kommentera vilka eventuella motiv Tom Hagen skulle ha haft eller vilka bevis man har i fallet. Man utesluter heller inte att fler personer kan komma att gripas. 

Anne-Elisabeth Hagen har ännu inte hittats av polisen. 

– Vi kommer att fortsätta söka efter henne, och det kommer att vara vårt mål att hitta henne, sa polisadvokat Åse Kjustad under tisdagens presskonferens.

Tom Hagen nekar till anklagelserna via sin advokat, rapporterar VG.

Anne-Elisabeth Hagens försvinnande: Skoavtryck nytt bevis 

Läs mer: Polisen: Vi tror fortfarande att Anne-Elisabeth Hagen är död