Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fortrycket-hardnar-i-uganda-reggaeartist-atalas-for-forraderi/

Världen

Förtrycket hårdnar i Uganda – reggaeartist åtalas för förräderi

Bobi Wine, under en intervju med AP i juli. Foto: Ronald Kabuubi/AP

Två dagar efter att hans parhäst avlidit efter utstuderad tortyr ställdes den ugandiska artisten och parlamentsledamoten Bobi Wine – som utmanar den sittande presidenten Yoweri Museveni – på nytt inför rätta i ett uppmärksammat åtal för förräderi. 

Det var i Ugandas motsvarighet till hovrätten i staden Gulu som Bobi Wine, alias Robert Kyagulanyi, på tisdagen åter bemötte anklagelser om förräderi som han ska ha gjort sig skyldig till i samband med att hans anhängare för ett år sedan kastade sten mot en kortege av bilar tillhörande landets president Yoweri Museveni. 

Museveni själv befann sig inte i kortegen men myndigheterna anser att stenkastningen är illa nog och att den ska jämställas med förräderi. 

Regeringskritiker anser att det är ett svepskäl för att sätta dit den populäre protestsångaren som blivit vald till parlamentsledamot i det östafrikanska landet.

Bobi Wine avfärdar åtalspunkterna som riktas mot honom och 36 andra personer som skrattretande. 

”I domstol för att bemöta de löjliga åtalspunkterna om förräderi och för att ha förargat general Museveni”, skriver han på sin Facebooksida

Läs mer: Bobi Wine har blivit symbolen för motstånd i Afrika 

Bobi Wine, 37, är uppvuxen i slummen Kamwookya utanför huvudstaden Kampala och fick sitt genombrott för 15 år sedan med gruppen Fire Base Crew. På senare år har han blivit allt mer politisk och han har kallat sig för ”The Ghetto President” och i juli aviserade han att han tänker bli president inte bara över ghettot utan även över landet. 

Vid sin sida har han Kizza Besigye, en mer traditionell oppositionspolitiker som gång på gång förlorat riggade val mot Museveni och som under hela sin politiska karriär trakasserats av myndigheterna. 

Ugandas mångårige president Yoweri Museveni. Foto: Erik Esbjörnsson

Samtidigt höjer alltfler yngre aktivister rösten – med livet som insats. På söndagskvällen avled Michael Kalinda, även känd som ”Ziggy Wine”, som varit en parhäst till Bobi Wine inom både Fire Base Crew och den politiska People Power-rörelsen. Han kidnappades av okända personer den 21 juli och dumpades en vecka senare framför Mulago-sjukhuset där man konstaterade att han utsatts för grov tortyr. Ett öga hade petats ut, flera fingrar hade klippts av och han hade dessutom bränts med ett strykjärn. Det är få som inte misstänker att dådet hade politiska motiv. 

– Han ansluter nu till otaliga ugandier. När vi sörjer honom är vi beslutna att arbeta ännu hårdare för att avsluta detta. Vila i frid, broder, skrev Bobi Wine på Twitter. 

https://twitter.com/HEBobiwine/status/1158385266274590721?s=20

Parallellt med de två Wine-händelserna pågår rättsprocesser mot oppositionspolitikern Kizza Besigye, och mot Stella Nyanzi, en feministisk aktivist som i en dikt, som hon publicerat på Facebook, jämfört Museveni med en rumpa.

För detta tilltag, som rubricerades som ”cybertrakasserier”, dömdes hon i slutet av förra veckan till 18 månaders fängelse. Nyanzi visade ingen som helst ånger under förhandlingarna och blottade brösten i protest i samband med att domslutet föll. 

https://twitter.com/HEBobiwine/status/1157013602634739716?s=20

Uganda går till val om knappt två år. Att den i dag 74-årige Yoweri Museveni kommer att ställa upp för omval är det ingen som tvivlar på. Han har styrt sitt land i 33 år och har gång på gång justerat författningen för att han ska kunna fortsätta att regera. Men den senaste veckans händelser kan ytterligare öka enigheten och beslutsamheten i de oppositionella lägren.