Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 22:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fortsatt-starkt-stod-for-eu-men-oro-for-framtiden/

Världen

Fortsatt starkt stöd för EU - men oro för framtiden

Stödet för EU är starkt inför Europavalet i maj. Foto: Henrik Montgomery/TT

BRYSSEL. Stödet för EU bland unionens invånare är fortsatt starkt. Samtidigt finns en stor oro för framtiden, visar en ny undersökning. Hälften av de tillfrågade EU-invånarna anser att utvecklingen inte går åt rätt håll.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Invånarna i EU anser generellt att EU-medlemskapet är bra för sitt hemland. 61 procent svarar så enligt senaste Eurobarometern, en opinionsundersökning som görs av Europaparlamentet. Bara 10 procent anser att medlemskapet är dåligt.

Men skillnaderna inom unionen är stora. Sverige tillhör ett av fem länder i nordvästra Europa där över 75 procent anser att medlemskapet är bra. Flest missnöjda finns i Storbritannien, Italien och Grekland.

Trots det utbredda stödet för EU anser över hälften av invånarna att utvecklingen inte går åt rätt håll, vare sig i EU eller i hemlandet. Framför allt i Frankrike och Grekland är denna syn utbredd.

Bara 28 procent av de nästan 28.000 tillfrågade anser att EU går åt rätt håll. 

Svenskarna är något mindre negativa än EU-snittet. Mest positiv framtidssyn har invånarna i Baltikum, Portugal och på Malta. 

Inför Europavalet i maj listar Eurobarometern vilka frågor som väljarna anser är viktigast. För svenska väljare kommer miljöfrågan i topp. Övriga viktiga frågor är: mänskliga rättigheter, hur EU bör fungera i framtiden, bekämpa terrorism, invandring samt ekonomin.

För EU27 (ej Storbritannien) är ekonomi och tillväxt samt att bekämpa ungdomsarbetslöshet viktigast. De två frågorna är nu mer prioriterade än invandring, som ansågs som viktigast i den Eurobarometer som kom i september i fjol. Först på fjärde plats hamnar miljöfrågan.

Läs mer: Så påverkas dina folkvalda av lobbyister 

Läs mer: Svenska aktörer lobbar i Bryssel för 440 miljoner om året