Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fortsatt våld gör Ryssland till ny måltavla

Det senaste i raden av hårresande syriska massmord sätter strålkastarljuset på Ryssland. Ingen förväntar sig något av den syriska regimen, och i stället vänds ilskan mot den mäktiga beskyddaren.

Detta var inte vad Ryssland väntade sig då man tog ut kursen i konflikten – att bli måltavla för all den indignation som al-Assad-regimens illdåd alstrar världen över. För första gången riktar nu den syriska oppositionen sin harm direkt mot al-Assad-regimens allierade.

Muslimska brödraskapet säger i en kommuniké att ”det är Ryssland och Iran som mördar vårt folk, lika mycket som Bashar”, och oppositionstalesmannen Kasem Saed al-Din slår fast att FN och omvärlden måste bära ansvaret för alla de döda som adderas till tidigare tusenden: ”Ni säger att ni medlar för fred, men det enda ni gör är att ge regimen andrum!”

De syriska attack- och trupp­transporthelikoptrarna är gamla och slitna. Utan ryska reservdelar och hjälp med underhållet skulle regimen inte kunna hålla så många maskiner i luften. Ju fler rebellerna blir, desto osäkrare blir landets vägar för regimens styrkor. Helikopt­rar ger större rörlighet och bättre skydd. Häromdagen anklagade USA Ryssland för att förse al-Assad-­regimen med nya helikoptrar. Detta har irriterat ryssarna, som hävdar att alla militära leveranser gäller kontrakt som undertecknats för länge sedan.

Venezuela, som håller de syriska pansarstyrkorna försedda med dieselolja, har inga egentliga intressen i Syrien.

President Hugo Chávez kallar biståndet ”anti-imperialism” och tycks agera främst av känslomässiga motiv. Men Ryssland har mycket mer att förlora, och det skulle förvåna om inte intensiva diskussioner pågår i Moskva om landets linje.
Regimen al-Assad är dödsmärkt, och utförsbacken ter sig allt brantare för var dag.

Ska Ryssland, som i Libyen, avstå från allt inflytande hos nästa regim bara för nöjet att blockera USA och EU diplomatiskt?

Det är inget lätt beslut. Ryssland bränner mängder av goodwill i arabvärlden. Men tar man ut en ny riktning i elfte timmen och låter FN fördöma Bashar al-Assad och införa en flygfri zon över Syrien, så kommer förstås kritikerna att håna beslutet som opportunism.

Liken efter massakern i byn al-Tremseh hade knappt kallnat förrän statliga syriska medier meddelade att man gripit gärningsmännen. De och deras israeliska vapen förevisades efter känt mönster. Men samordningen mellan olika nyhetsorgan haltade – inte heller det är någon nyhet – och vissa kanaler utpekade i stället den qatariska nyhetsorganisationen al-Jazira som sponsor av illdåden.

al-Tremseh ligger intill floden al-Asi (antikens Orontes). Flera gånger har rebeller från storstaden Hama gömt sig i byn, och på torsdagen inleddes en bestraffnings­expedition.

Tanken är, som i många tidigare gerillakrig, att civilbefolkningen ska uppfostras till att aldrig härbärgera rebeller. Denna gång var bombardemanget extremt med tanke på målets litenhet; både artilleri och helikoptrar med automatkanoner gick lös på byn innan dödspatrullerna släpptes lösa med slaktknivar och pistoler.

Många av de saknade tros ha kastats i floden.

Amerikanska och israeliska säkerhetskällor har de senaste dagarna meddelat att Syrien börjat flytta på sina stora förråd av kemiska vapen.

Regimen har visat att den inte har några skrupler, och hela ansvaret för att förhindra att massförstörelsevapen sätts in – Syrien har både biologiska och kemiska – vilar på omvärlden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.