Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fortsatta bakslag för friheten i världen

Demonstrationer när Kadri Gursel, kolumnist i den turkiska tidingen Cumhuriyet, släpps ur fängelse i Istanbul.
Demonstrationer när Kadri Gursel, kolumnist i den turkiska tidingen Cumhuriyet, släpps ur fängelse i Istanbul. Other: Emrah Gurel/AP/TT

Friheten i världen fortsatte att krympa 2017, visar en ny årssammanställning. Demokratin beskärs i fler länder än den stärks, enligt organisationen Freedom house. Turkiet hör till de länder som glidit utför snabbast. Även för USA höjs varningsflagg.

För tolfte året i rad har friheten i världen krympt, enligt den Washingtonbaserade organisationen Freedom house, som bedömt hur demokratin och friheten i världen mår varje år sedan 1973.

Efter landvinningar under 1990-talet och början av 2000-talet vände trenden. Sedan 2006 har det år för år varit fler länder som tappat än som vunnit i demokrati.

Under 2017 försämrades läget i 71 länder, medan det förbättrades i 35, visar den senaste årssammanställningen.

Världens länder delas i rapporten in i tre huvudkategorier: fria, delvis fria och ofria. Andelen länder som betecknas som fria, 45 procent, är fortfarande högre än för tjugo år sedan, men den är lägre än för tio år sedan, då 48 procent var fria.

I kategorin ofria finns 25 procent av världens länder, men andelen människor som lever i dessa länder är 37 procent. Det beror framför allt på att det ofria Kina har nära 1,4 miljarder invånare (samtidigt ligger Indien, med nästan lika många invånare, i den fria kategorin).

Turkiet står för en de mest spektakulära försämringarna i årets sammanställning. För första gången definieras landet som ofritt. I början av det här seklet betraktades de demokratiska utsikterna som lovande, men sedan 2014 har den turkiska demokratin varit i ”fritt fall”, enligt Freedom house.

Därmed hamnar Turkiet i samma övergripande kategori som Nordkorea och Eritrea. Där ligger för övrigt också såväl Ryssland som Venezuela och Thailand.

Bakom den grova indelningen i tre grupper har dock Freedom houses frihetsindex en hundragradig skala, där en hög poäng visar på gott demokratiläge.

På den detaljerade nivån kan man exempelvis se att Ryssland placeras högre än Kina men lägre än Belarus och Kazakstan. Det framgår vidare att Grekland ges ungefär samma betyg som Rumänien, medan Spanien läggs på samma nivå som Tyskland och högre än Frankrike. Ghana, ser man också, är fastlands-Afrikas friaste land och ges ett index som är högre än Israels, lika högt som Argentinas och inte långt under USA:s.

Två andra europeiska länder vars auktoritära färdriktning nu får varningsflaggor att höjas är Polen och Ungern.

I Asien har Burmas demokrati på kort tid utvecklats från spirande till krympande. Å andra sidan är det inte länge sedan det landet hörde till de allra mest repressiva i världen.

Sämst resultat i Freedom houses årsrapport får det kollapsade Syrien med slutsumman –1. Bara aningen mindre dåligt är läget i Sydsudan (2), Eritrea och Nordkorea (vardera 3).

Några länder bytte förra året kategori åt det positiva hållet också. Uganda och Gambia lämnade till exempel de icke fria och blev delvis fria.

Amerikanska Freedom house är fristående men har ibland fått kritik för att präglas av USA:s intressen i sin analys. Vad säger då organisationen om det egna landet, vars president anklagats för auktoritära tendenser? Jo, varningsklockorna ringer även på hemmaplan.

USA:s nivå av frihet har fallit ända sedan 2010 på grund av bakslag i valprocessen och rättssystemet, men nedgången accentuerades i fjol, enligt Freedom house: För sju år sedan fick landet 94 frihetspoäng, för ett år sedan 89 och förra året 86.

”Det gångna året innebar en snabbare erodering av USA:s demokratiska standard än någonsin, vilket skadat dess internationella trovärdighet som förkämpe för gott styre och mänskliga rättigheter”, skriver organisationen.

Rapporten pekar bland annat på att presidentadministrationen motarbetat och utmanat rättsväsendet och attackerat de fria medierna, och att president Trumps privata och offentliga intressen inte hålls isär.

Mikael Sandberg, professor i statsvetenskap på Högskolan i Halmstad, håller med om trenderna i Freedom houses årsrapport.

– Sedan är naturligtvis politisk frihet inte samma sak som demokrati i formell mening.

Freedom house utgår från FN:s deklaration om mänskliga rättigheter snarare än från teorier om demokrati, och de fokuserar mer på tillämpningen av demokrati än på att det finns formella demokratiska institutioner.

– Men för allmänheten är tillämpningen ju det viktigaste, säger Mikael Sandberg.

Han har tillsammans med Max Rånge tagit fram världens längsta och mest omfattande databas över politiska institutioner och regimer i världen. Även denna visar att de mest kvalificerade demokratierna har blivit något färre de senaste tre fyra åren, medan antalet länder som är valdemokratier, den mest grundläggande formen av demokrati, ökat något.

Freedom house konstaterar att en gränsöverskridande värld inte bara innebär att auktoritära ledare alltmer aktivt måste kväsa öppen debatt och jaga dissidenter, utan även det omvända: att demokratiska ledare måste försvara fri- och rättigheter överallt för att kunna upprätthålla dem i sina egna länder.

”Globaliseringens realitet är att våra öden är sammanlänkade”, heter det i rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.