Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fortsatta-massprotester-mot-indisk-medborgarskapslag/

Världen

Fortsatta massprotester mot indisk medborgarskapslag

Demonstration i Bombay. Foto: Indranil Mukherjee/AFP

Tiotusentals poliser hade kallats ut på gatorna och mobilnätet stängdes i indiska storstäder av rädsla för våldsamma demonstrationer mot den nya medborgarskapslagen efter fredagsbönen. Samtidigt uppmanas den indiska filmens muslimska superstjärnor att ta ställning i den kontroversiella frågan.

Massdemonstrationerna i Indien har nu pågått sedan den kontroversiella lagen klubbades av parlamentet den 11 december. Så här långt har minst 25 människor dödats, de flesta i delstaten Uttar Pradesh där 40 miljoner av delstatens befolkning på 200 miljoner är muslimer.

På fredagen hölls stora fredliga demonstrationer i bland annat New Delhi , Bombay, Bangalore och Kolkata. På förhand hade polisen beordrat ett antal operatörer att släcka mobilnäten, vilket regeringen har rätt att göra enligt indisk lag. Då detta har skett vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna börjar det bli ekonomiskt kännbart för mobilnätsoperatörerna, som förlorar miljontals kronor varje dag, rapporterar Reuters. I Bombay hölls också en stor manifestation till stöd för lagen på fredagen.

Den kontroversiella medborgarskapslagen klubbades av parlamentet för två veckor sedan. Enligt regeringen är den tänkt att ge buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt från grannländerna Bangladesh, Pakistan och Afghanistan en fristad i Indien. Muslimer undantas med motiveringen att de inte kan vara förföljda i länder som är muslimska.

Enligt kritikerna rimmar detta illa med den sekulära andan i Indien. Landet gör anspråk på titeln ”världens största demokrati” och har hittills satt en ära i att skydda minoriteternas intresse. I den hindunationalistiska våg som sveper över Indien har den muslimska minoriteten – 200 miljoner människor – blivit mer utsatt.

Premiärminister Narendra Modi har försvarat lagen och säger att den har stiftats för att hjälpa människor som förföljs.

– Lagen påverkar inte Indiens 1,3 miljarder invånare och jag försäkrar att indiska medborgare som är muslimer att denna lag inte kommer att ändra något för dem, sa Modi vid ett valmöte i söndags, och tillade att hans regering inte genomför reformer utifrån religiös tillhörighet. 

Bollywoodlegendaren Sharukh Khan. Foto: Alamy

På fredagen uppmanade en Bollywood-regissör tre av den indiska filmens storstjärnor – alla muslimer med efternamnet Khan – att ta ställning i frågan och delta i debatten. Shahrukh Khan, Salman Khan och Amir Khan har tillsammans över hundra miljoner följare på sociala medier,

– Ett enda ord från dem kan influera miljontals människor, säger Anubhav Sinha, som själv är en uttalad kritiker av premiärminister Modis politik.

En norsk kvinna som under en semesterresa till Kerala i södra Indien deltagit i en demonstration mot den nya lagen har uppmanats att lämna landet så snart som möjligt, rapporterar Reuters. Tidigare i veckan beordrades en tysk utbytesstudent att lämna landet av samma anledning.

Läs mer: Massprotesterna Modis största kris